Evropa řeší konec ruské ropy: ČESKO DOSTANE DVOULETÝ ODKLAD | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Evropa řeší konec ruské ropy: ČESKO DOSTANE DVOULETÝ ODKLAD

Ropovod Družba. Na archivním snímku z roku 2007 tlakoměr ukazuje nulu.
Ropovod Družba. Na archivním snímku z roku 2007 tlakoměr ukazuje nulu. (Reuters)

Velvyslanci zemí EU včera začali projednávat návrh šestého balíku sankcí proti Rusku. V něm Evropská komise navrhuje ukončení dovozu ruské ropy, a to už ke konci letošního roku. Česko by ale mohlo dostat výjimku do poloviny roku 2024.

Maďarsko a Slovensko by odklad mohly získat až do konce téhož roku. Informovala o tom včera agentura Reuters s odkazem na dva diplomatické zdroje. A návrh kvituje i premiér Petr Fiala (57, ODS). „Návrh jde dobrým směrem, ale stále o něm konstruktivně jednáme s partnery v rámci EU. Nechci předjímat konečnou podobu, ale věřím v dobré řešení,“ uvedl včera premiér. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (54, za STAN) by totiž mohlo mít Česko zajištěné dostatečné dodávky ropy z jiných než ruských zdrojů až do konce roku 2024. 

Agentura Bloomberg k tomu napsala, že pokud se podaří posílit kapacitu Transalpinského ropovodu (TAL) dřív než za dva roky, výjimka pro Česko se ještě zkrátí. Pokud se sankce podaří schválit, půjde o nejtvrdší trest pro Rusko za napadení Ukrajiny. Z EU totiž denně odchází na ruské účty více než 10 miliard korun (450 milionů dolarů) za ropu. Putinovský režim by tak sankce mohly ještě víc zabolet.

Přečtěte si
st.rec
8. 5. 2022 • 18:41

Dvouletý odklad je nesmysl protože když se V.Putin rozhodne tak ta nějaké odklady se nekonají.Naše váldní a extrémně protiruská garnitura to dokáže zařídit.Mrazík už nebude v TV,bude mezi námi,doma i ve všech veřejných budovách.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.