V ruském Brjansku »blafla« skladiště ropy: Mohutný požár dílem Ukrajinců? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V ruském Brjansku »blafla« skladiště ropy: Mohutný požár dílem Ukrajinců?

Mohutné požáry v Brjansku osvítily noční oblohu.
Mohutné požáry v Brjansku osvítily noční oblohu. (Foto Profimedia.cz)

V Brjansku, městě vzdáleném jen 155 kilometrů od hranic s Ukrajinou, vypukly v noci na pondělí obří požáry v ropném skladu. Spekuluje se, že za útokem stojí Kyjev. Ten ale odpovědnost nepřiznal.

Podle ruských médií vzplály hned dva objekty – sklad paliv společnosti Transněfť Brjansk- -Družba a nádrž s naftou místní vojenské jednotky. „Podle předběžných informací nejsou hlášeny žádné oběti,“ uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Příčiny požáru nejsou zatím známy, ani zda mají souvislost s válkou na Ukrajině. Na sociálních sítích se ale objevily informace, že požárům v Brjansku podle místních obyvatel předcházely výbuchy. Poničena podle oficiálně nepotvrzených informací byla také železnice i s vlakem, údajně přepravujícím vojenskou techniku a munici ruským vojskům na Ukrajině.

Ruské metody připsal Západu

Z přípravy vraždy prokremelského novináře Vladimira Solovjova (58) obvinil Kyjev i Západ ruský prezident Vladimir Putin (69). Údajný plán atentátu na hlavního propagandistu, známého agresivními výpady na adresu nepřátel, ale podle Putina zhatila tajná služba FSB. V televizním vystoupení také poznamenal, že západní země přešly k teroru a přípravě vražd ruských novinářů. Přitom jaksi Putin zamlčel, že za jeho éry bylo zavražděno několik Kremlu nepohodlných žurnalistů, mezi nimi například Anna Politkovská (†48)...

Blinken: Ukrajina Putina přežije

Ve svých válečných plánech na Ukrajině Moskva selhává. Po osobním setkání s ukrajinským prezidentem Volodomyrem Zelenským (44) to prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken (60). „Nevíme, jak se bude tato válka dál vyvíjet, ale víme, že suverénní nezávislá Ukrajina bude existovat mnohem déle, než bude na scéně (ruský prezident) Vladimir Putin,“ prohlásil. Blinken návštěvu Kyjeva, kde přislíbil další masivní vojenskou pomoc, podnikl s ministrem obrany Lloydem Austinem (68).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.