Válka na Ukrajině v číslech: Pět milionů uprchlíků a to není vše... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Válka na Ukrajině v číslech: Pět milionů uprchlíků a to není vše...

Škody za 2,2 bilionu korun - Mariupol
Škody za 2,2 bilionu korun - Mariupol ( Foto Reuters, ČTK/AP/E. Maloletka, V. Šimánek)

Z rozhodnutí Vladimira Putina (69) napadlo nesmyslně Rusko před dvěma měsíci Ukrajinu a v Evropě vypukla válka. Lid modrožlutého státu se ale okupantům statečně brání, i kdyžt o odnáší jejich zem. Jak vlastně válečný konflikt vypadá v číslech?

Škody za 2,2 bilionu korun 

Ruští okupanti podle poradce ukrajinského prezidenta Oleha Ustenka dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek v hodnotě nejméně 100 miliard dolarů, což je v korunách 2,2 bilionu. Tato obří suma odpovídá dvěma státním rozpočtům Česka. Odhad škod může být ale podle Ustenka i mnohonásobně větší, zcela zdemolována jsou totiž města jako Irpiň, Mariupol a řada dalších. Putinovi muži také zničili největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija. To uvezlo náklad o hmotnosti 640 tun a jeho cena byla tři miliardy dolarů (67,6 miliardy korun).

Pomoc za 3,4 miliardy korun

Češi vybrali na pomoc Ukrajině ve sbírkách nejméně 3,4 miliardy korun. Zhruba třetinu celkové částky lidé poslali na účet ukrajinské ambasády v Praze, z něhož ukrajinských velvyslanec Jevhen Perebyjnis (53) nakupuje vojenské vybavení pro ukrajinskou armádu a domobranu. Nejvíce peněz vybrala nezisková organizace Člověk v tísni, kterému lidé na pomoc modrožlutému státu poslali přes 1,67 miliardy korun.

Pět milionů uprchlíků

Podle Organizace spojených národů (OSN) už z válkou zasažené země uteklo pět milionů Ukrajinců. Nejvíce lidí odešlo přes hranice s Polskem, Rumunskem, Slovenskem a Maďarskem. Mnozí z nich poté směřují dále na Západ, také do Česka. U nás je podle dat ministerstva vnitra na 304 tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří dostali dočasnou ochranu vízem, jde hlavně o ženy (131 tisíc) a děti (119 tisíc), pak následují muži (43 tisíc) a senioři nad 65+ (11 tisíc).

Rusové počítají těžké ztráty

Rusko Od 24. února, kdy Putinovi muži vpadli na Ukrajinu, bylo podle tamního ministerstva obrany zajato či zemřelo 20 800 ruských vojáků, zničeno více než 800 tanků a přes 300 letadel a vrtulníků. Jestli tyto čísla jsou pravdivá, nelze nezávisle ověřit. Ruské ministerstvo obrany totiž za 59 dní války o svých ztrátách informovalo jen dvakrát, a to naposledy 25. března. Tehdy hovořilo jenom o 1351 zemřelých vojácích. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (54) ale o 14 dní později v rozhovoru se stanicí Sky News přiznal, že Moskva na Ukrajině utrpělo značné ztráty. Podle Zelenského za dobu konfliktu zemřelo při obraně státu přes 1300 ukrajinských vojáků.

Tisíce zabitých nevinných

Ukrajinská generální prokuratura minulý týden oznámila, že za necelé dva měsíce zahynulo už při ruském ostřelování nejméně 200 dětí a více než 360 jich utrpělo zranění. Situace je nejhorší ve městech jako Mariupol, Cherson či Charkov. V tom posledním bylo při raketovém útoku zabito sedmiměsíční miminko. A kolik je padlých dospělých Ukrajinců? Podle OSN nejméně 2000, Kyjev ale říká, že tento počet bude mnohonásobně vyšší. Jenom v Mariupolu na východu země mělo být zabito přes 10 tisíc civilistů a další stovky mrtvých byly nalezeny v masových hrobech některých ukrajinských měst jako Buča, Irpiň či Boroďanka.

315 vyhoštěných diplomatů

Mezi odvetná opatření Západu a dalších světových států odsuzujících Putinovu invazi na Ukrajinu je také vyhošťování ruských diplomatů. Za téměř dva měsíce bylo označeno za persona non grata (nežádoucí osoby) na 315 Rusů pracujících na evropských, amerických, australských a dalších ambasádách. Vláda Petra Fialy (57, ODS) dokonce šla ještě dál, kromě vyhoštění diplomatů odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a v Brně. Moskva u nás má tak jenom ambasádu v Praze.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.