Jak z Ukrajiny vyvést 25 milionů tun obilí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak z Ukrajiny vyvést 25 milionů tun obilí?

Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize.
Ukrajinu zasáhla kvůli ruské invazi i obilná krize. (Reuters)

Hledá se způsob, jak z Ukrajiny, která je obilnicí světa, vyvést 25 milionů tun této komodity. Její nedostatek by totiž podle odborníků mohl způsobit hladomor ve třetích zemích světa.

Podle Kyjeva její úrodu obilí od začátku ruské invaze krade agresor z Moskvy. Ten také blokuje její vývoz z ukrajinských přístavů. S tím by ale mohl pomoci Londýn, oznámil to včera britský ministr dopravy Gratn Shapps (53), který o problému jednal se svým ukrajinským protějškem. Nechtěl ale říci žádné další podrobnosti. Podle britského deníku The Times se zvažuje vyslání válečných lodí NATO a Egypta, které by plavidlům s ukrajinským obilím zajišťovaly bezpečný koridor před Ruskem. Na vývozu obilí se už nyní podílejí i Češi pomocí železnice, a to prostřednictvím státního dopravce ČD Cargo. Ten už z Ukrajiny odvezl první kukuřici do německého přístavu Brake.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.