Na Ukrajině padl český legionář : Zabit na frontě u Charkova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Ukrajině padl český legionář : Zabit na frontě u Charkova

Michal J.  (druhý stojící zleva) se skupinou přátel
Michal J. (druhý stojící zleva) se skupinou přátel  (facebook)

Z ukrajinského Donbasu přišla včera smutná zpráva. Padl zde český legionář. Potvrdil to včera ministr zahraničí Jan Lipavský. Muž z Třebíče se už před několika měsíci přidal jako dobrovolník k ukrajinským silám.

„Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný Španěl, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitární pomoc. Ať je mu země lehká,“ informoval Milan Votypka.

Úmrtí Čecha potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (36, Piráti). „Mohu potvrdit, že v Doněcké oblasti zemřel český občan. Zítra by mělo být jeho tělo převezeno do Charkovské oblasti.“ Ministryně obrany Jana Černochová (48, ODS) řekla: „Chci vyjádřit rodině upřímnou účast nad ztrátou mladého člověka. Přestože s Armádou ČR neměl nic společného, tak měl v té ukrajinské nějaký statut.

Zapomínat by se proto na něj nemělo. Zatím ale neumím říct, jakou formou by se on a další hrdinové měli připomínat.“ Pavel Pacal (48), starosta Třebíče, zmínil, že ani netušil, že se obyvatel Třebíče účastní válečných operací na Ukrajině. „Rodině samozřejmě vyjadřuji hlubokou soustrast,“ dodal. „V místě, kde padl, probíhají těžké boje, stejně jako na dalších místech donbaské fronty,“ napsala na Facebooku novinářka a fotografka Lenka Klicperová, která na Ukrajině strávila více než měsíc. Ruská tisková agentura TASS včera napsala, že Rusové zničili shromaždiště »zahraničních žoldnéřů« u Charkova. Podle informací České televize muž zemřel po zásahu minometným granátem

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.