Zelenského ofenziva pokračuje: Z Lymanu se stáhlo 5000 Rusů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zelenského ofenziva pokračuje: Z Lymanu se stáhlo 5000 Rusů!

Ruská armáda dobyla město Lyman
Ruská armáda dobyla město Lyman (Archiv Blesku)

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzivě na východě země. Včera se jí podařil obří úspěch. Dobyla zpět město Lyman, které bylo Putinovým zásobovacím uzlem.

Ruská armáda dobyla město Lyman koncem května a nyní se toto malé, ale pro Moskvu strategicky důležité místo vrátí zpět pod nadvládu Kyjeva. „Naše jednotky obklíčily město Lyman, kde se v obklíčení ocitlo asi 5000 až 5500 nepřátel,“ oznámil včera ráno mluvčí východních ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Během poledne už na tamních domech místo ruských vlajek vlála ta ukrajinská.

Během odpoledne ale Moskva oznámila, že ve městě již její vojáci nejsou. „Kvůli hrozbě obklíčení byla spojenecká vojska stažena z obce Lyman na výhodnější pozice,“ prohlásil podle agentury Interfax mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenko. A v čem bylo toto místo pro Kreml důležité? Lyman využíval Vladimir Putin (69) jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti. Jeho dobytí podle Reuters znamená výrazné problémy pro plány Ruska v donbaském regionu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.