Rusové rozpoutali odvetu za most: Smrt se vrací do Kyjeva! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rusové rozpoutali odvetu za most: Smrt se vrací do Kyjeva!

Následky ruských raketových útoků na Kyjev (10.10.2022)
Následky ruských raketových útoků na Kyjev (10.10.2022) (Reuters)

Nejméně jedenáct mrtvých civilistů a desítky raněných v Kyjevě a dalších regionech Ukrajiny. To je výsledek série ruských odvetných úderů za poničení Krymského mostu, které nařídil přímo kremelský diktátor Vladimir Putin (70).

Podobný scénář jako hned zkraje války před 230 dny zopakovali Rusové ve včerejších ranních hodinách. Raketové útoky vrátily smrt a zkázu do Kyjeva a dalších regionů ležících daleko od zóny konfliktu. Během včerejšího poledne se bilance vyšplhala nejméně na 11 mrtvých, zraněno bylo také na 64 civilistů.

Úder na energetiku

„Snaží se nás zničit a vymazat nás z povrchu Země. Útočí na naše lidi, kteří spí ve svých domech v Záporoží. Zabíjejí lidi na jejich cestě do práce v Dnipru a Kyjevě,“ uvedl na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44), podle nějž Rusové cílili na energetickou infrastrukturu a proti lidem, aby škody byly co největší. „Vzdušná, námořní a pozemní vysoce přesná zbraň dlouhého doletu provedla masivní úder na energetická, vojenská velitelská a komunikační zařízení Ukrajiny,“ řekl po jednání bezpečnostní rady Putin.

Mohutné ruské ostřelování Ukrajiny: Rakety dopadaly i na město Dnipro

Video se připravuje ...

Pomsta za most

Pokud budou „teroristické útoky“ na ruské území pokračovat, Ukrajinci prý mohou očekávat odplatu. K prvním úderům došlo hned ze soboty na neděli v Záporoží. A to jen několik hodin poté, co byl poničen Krymský, nebo také Kerčský most. Útok na něj Putin připsal ukrajinským rozvědkám, leč Kyjev se k tomu nepřiznal. „Ano, rozhodně to bylo kvůli tomu, co se stalo v těch uplynulých dnech, sabotáž proti Kerčskému mostu, přicházející krátce po tom, co Vladimir Putin oslavil sedmdesáté narozeniny,“ řekl Aha! Petr Havlíček, bezpečnostní analytik AMO.

Putinovo »dítko«

Proč zrovna poškození mostu přes Kerčskou úžinu Putina tolik rozlítilo? Protože o propojení ukrajinského poloostrova Krym s Ruskem po anexi v roce 2014 se zasadil právě on. Most byl slavnostně otevřen v květnu 2018 a diktátor projel přes most jako první v nákladním voze.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.