Zákaz turistiky pro Rusy: 4 otázky a odpovědi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zákaz turistiky pro Rusy: 4 otázky a odpovědi

Ruský pas se stává opět o něco méně žádaným dokumentem.
Ruský pas se stává opět o něco méně žádaným dokumentem.  (Foto Profimedia.cz)

Vláda se rozhodla, že na Pražský hrad se nějakou dobu ruský turista nepodívá. Ruští občané s platným schengenským vízem, vydaným za účelem turistiky, sportu či kultury, se sem minimálně letecky nedostanou. Podívejte se na detaily.

1. Proč se Česko pro krok rozhodlo?

Jde o doplňující opatření k sankcím a dalším krokům, které evropské země podnikají, aby běžným Rusům daly na srozuměnou, že válka, kterou Vladimir Putin (70) rozpoutal na Ukrajině, nebude bez důsledku ani pro ně. Česko se takto připojilo k pobaltským zemím, Polsku a Finsku, které svoje hranice pro ruské turisty uzavřely v předchozích týdnech. Zákaz neplatí pro Rusy, kteří mají v Česku dlouhodobý či trvalý pobyt a absolutně vyjmuti jsou ti, kteří zemi opouští z humanitárních důvodů

2. Odkdy bude v platnosti?

Od 25. října. Uplatnění zákazu nějakou dobu potrvá i z toho důvodu, že se zákaz příletu ruských turistů musí »propsat« do systémů, které používají letecké společnosti. Ty by pak správně takového nevítaného hosta neměly ani pustit do letadla ve chvíli, kdy by jeho destinací byla Česká republika.

3. Co když někdo přece jen přiletí?

V takovém případě musí zase odletět do libovolné destinace, kam je mu přílet dovolen/umožněn. Nesmí ale po celou dobu opustit areál letištního terminálu, protože v tu chvíli by vstoupil na území České republiky.

4. Co když k nám přijede pozemní cestou?

Tady se to komplikuje. Právě proto, že je Česko součástí Schengenského prostoru, nemůže uzavřít pozemní hranice. Nemluvě o tom, že příslušné turistické či jiné vízum může ruskému cestovateli vydat jiná země, která je také v »Schengenu« (Česko přestalo Rusům vydávat víza jako první země v EU, a to hned 25. února, den po vpádu Putinových mužů na Ukrajinu). Hlídat proto prakticky jde jenom vstupy přes letiště.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.