Putinův kámoš Ališer Usmanov: Po razii lhal německé policii! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Putinův kámoš Ališer Usmanov: Po razii lhal německé policii!

Usmanov se zná s hlavními aktéry ruské politiky.
Usmanov se zná s hlavními aktéry ruské politiky. (Foto Reuters, Profimedia.cz, scom)

Pokusil se ruský oligarcha oklamat úřady? Vypadá to tak! V září byla totiž během razie v domě vlivného podnikatele Ališera Usmanova (69), přítele ruského prezidenta Vladimira Putina (70), nalezena čtyři tzv. Fabergého vejce. Ty měl zatajit, aby unikl sankcím uvaleným na ruské oligarchy!

Razie proběhla v Usmanově vile u jezera Tegernsee na jihu Německa, asi 50 kilometrů od Mnichova. Ruský podnikatel, který své jmění (v přepočtu přes 368 miliard korun) vydělal zejména z metalurgie a těžebního průmyslu, měl údajně vlastnictví předmětů zatajit, aby mu vejce nemohla být odebrána v rámci sankcí uvalených na Rusko za vpád na Ukrajinu.

Zabavená Fabergého vejce – klenoty nedozírné hodnoty vytvořené ruským zlatníkem Carlem Fabergém v Petrohradu na přelomu 19. a 20. století – žádal Rus zpět. Tvrdil, že jde o jen bezvýznamné kopie, které měl jen jako suvenýry pro přátele. Státní zástupce se však proti tomuto výroku ohradil. Sice se nejedná o originály z éry ruských carů, ale bezcenná určitě nejsou! „Rozhodně nejde o vejce z plechu se skleněnými kameny, ale o předměty vysoké hodnoty,“ řekl k situaci hlavní vyšetřovatel. Hrubý odhad hodnoty vajec se pohybuje ve statisících eur, přesná hodnota se zatím neví. Každopádně to vypadá, že Usmanov svá zlatá vejce, jen tak neuvidí...



Přečtěte si
j.p.toman
23. 10. 2022 • 07:04

Ališera vypadá jako koblížek na cestách.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.