NOVÁ ZPRÁVA ČESKÝCH ŠPIONŮ: Politiky tady obcházel PUTINŮV AGENT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

NOVÁ ZPRÁVA ČESKÝCH ŠPIONŮ: Politiky tady obcházel PUTINŮV AGENT!

Koudelka a Fiala na dnešní tiskové konferenci.
Koudelka a Fiala na dnešní tiskové konferenci. (Foto Aha! – M. Rušinová, ČTK/V. Šimánek, Profimedia.cz)

Agenti cizích mocností s kufříky peněz, operující v nejpřísnějším utajení. To není zápletka filmu z doby studené války. To je realita v Česku, alespoň podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2021, která u nás odhalila přesně takového diverzanta!

Výsledky pravidelné zprávy včera na společné tiskové konferenci prezentovali šéf BIS Michal Koudelka (57) a premiér Petr Fiala (58, ODS). Podle ředitele rozvědky bylo klíčovou událostí posledních let zjištění, že za explozemi ve Vrběticích stáli dva ruští agenti – následovalo vyhošťování ruských diplomatů. „Docílili jsme toho, že ruská přítomnost z tradičních pozic je u nás na velmi omezené úrovni,“ liboval si Koudelka. A právě z ambasády měl v Česku působit agent, který měl pomocí osobních schůzek, vlivu peněz působit na české aktivisty, politiky a novináře tak, aby vystupovali a psali prorusky.

„Já jsem mluvil o aktivitách ruských služeb z tradičních postů, to znamená legalizovaný důstojník na zastupitelském úřadu,“ okomentoval včera tento konkrétní příklad Koudelka a naznačil tak, že agent už v Česku není. S jakými částkami tento člověk operoval, případně koho kontaktoval, říci nechtěl. Dle webu Lidovky.cz ale tajemná osoba kontaktovala hlavně politiky KSČM.

Zpráva BIS se také věnovala ekonomickým zájmům cizích mocností, konkrétně Číny a Ruska, které usilovaly o dostavbu dalších bloků Dukovan – postupně ale byly vyloučeny z tendru. BIS i proto sleduje subdodavatelské řetězce, aby se do nich tito nevítaní hosté nedostali. Čínu zpráva považuje za komplexní zpravodajskou hrozbu a konstatuje slábnoucí riziko islámského terorismu.

Vladimir Putin na summitu v kazašské Astaně (13. 10. 2022)

Vladimir Putin na summitu v kazašské Astaně (13. 10. 2022)

Co se píše ve zprávě...

„Opatření přijatá v reakci na kauzu Vrbětice vedla také k významnému omezení možností osobního setkávání pracovníků ruské diplomatické mise se zástupci českých proruských aktivistů. Udržovat a rozšiřovat kontakty s proruskými aktivisty se nicméně dařilo jednomu z vlivových agentů působících ve prospěch orgánů ruské státní moci, který má navíc vazby i mezi novináři a zprostředkované kontakty s některými politiky.

Tyto vazby využíval k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení kontaktovaných politiků a k medializaci narativů (příběhů – pozn. red.), jež jsou v souladu se zahraničně- -politickými zájmy Ruské federace. Vlivová skupina, jíž je tento agent součástí, disponovala dostatkem finančních prostředků k tomu, aby udržovala, nebo dokonce rozšiřovala okruh proruských novinářů a aktivistů, kteří by kromě výroby alternativního mediálního obsahu pořádali veřejné akce využitelné ve prospěch ruské propagandy. Zapojeným osobám byly propláceny náklady a zajišťovány výjezdy do zahraničí...“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.