Skartování tajné zprávy o Vrběticích na Hradě: Určitě to nebyl jediný výtisk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Skartování tajné zprávy o Vrběticích na Hradě: Určitě to nebyl jediný výtisk!

Exšéf rozvědky Randák o kauze skartování tajné zprávy o Vrběticích: Určitě to nebyl jediný výtisk
Exšéf rozvědky Randák o kauze skartování tajné zprávy o Vrběticích: Určitě to nebyl jediný výtisk (abl, Blesk)

Prezidentskou kanceláří bylo loni v listopadu skartováno několik dokumentů. Mezi nimi měla být i utajovaná zpráva ukazující, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích stojí Rusko. Co hrozí za zničení takového dokumentu?

Podle vyjádření Kanceláře prezidenta republiky byly skutečně během tří dnů skartovány tajné listiny. „Ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021 byly skartovány vyřazené utajované písemnosti z minulých let, přes 500 čísel jednacích,“ stojí v prohlášení Hradu. Podle zjištění Českého rozhlasu a týdeníku Respekt byla mezi nimi i zpráva o zapojení ruské tajné služby do vrbětického výbuchu z roku 2014, při kterém zemřeli dva Češi. „Ke skartaci se prý asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu, a to zpráva o Vrběticích,“ uvedl rozhlasu zdroj z prezidentova okolí.

Existují další

Deník Aha! se proto zeptal bývalého zpravodajce a šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka, jestli prezident Miloš Zeman (77) dostal originál, nebo jenom kopii. „Určitě to nebyl jediný výtisk, který v Česku existuje. Předpokládám, že prezident zprávu dostal v rámci pravidelných informací z tajných služeb,“ řekl Aha! Randák. Vysvětlil také, že když tajná služba vypracuje nějakou zprávu, tak každá má svůj rozdělovník. „Tedy komu bude následně přidělena, co všechno obsahuje, počet stran, počet příloh, atd.,“ dodal. Že obsah dokumentu existuje i v jiných podobách, pak uvedl v prohlášení i Hrad. „V KPR nebyl skartován žádný materiál určený k archivaci, všechny skartované spisy prošly skartačním řízením a obsah všech skartovaných dokumentů je uchován v jiných státních institucích,“ stojí ve vyjádření.

Šetření NBÚ?

Podle exředitele rozvědky ale není možné jenom tak něco skartovat. „Na všechno jsou postupy. Jestli ale někdo na Hradě zničil utajovanou listinu, měl by to také řešit Národní bezpečností úřad (NBÚ – pozn. red.),“ vysvětlil Randák. A začal úřad už něco šetřit? „Prozatím NBÚ nedisponuje informacemi, které by jej opravňovaly zahajovat řízení pro porušení povinností v oblasti ochrany utajovaných informací,“ napsal Aha! Jaromír Kadlec z kanceláře ředitele. Pokud by úřad začal, zaměřil by se podle Randáka na osoby, kteří do tajných dokumentů mohou nahlížet. „Může to skončit i odebráním bezpečnostní prověrky odpovědné osoby, která tu zprávu poprvé převzala a případně nařídila její zničení. Všechno se totiž dělá proti podpisu,“ objasnil. Tento postup potvrzuje i prezidentská kancelář ve svém prohlášení. „Likvidaci starých spisů provádí vždy osoby prověřené na stupeň utajení Přísně tajné a o skartaci je vyhotoven písemný protokol,“ uvedl ještě Hrad.

Hledání otisků
Za nahlížení pokuty

Detektivové podle Českého rozhlasu na skartaci přišli ve chvíli, kdy chtěli ze zprávy sejmout otisky, aby prověřili, zda se s tajnou listinou na Hradě neseznamovali lidé bez patřičné bezpečnostní prověrky. Tu nemá na požadované úrovni například hradní kancléř Vratislav Mynář (54) či prezidentův poradce Martin Nejedlý (55). „S obsahem písemnosti se neseznámily nepovolané osoby a nebyla ohrožena ochrana utajovaných informací,“ stojí ve včera zveřejněném vyjádření kanceláře hlavy státu. Pokud by se tak ale stalo, tak podle NBÚ hrozí lidem, kteří čtou tajné zprávy bez prověrky, pokuta. „Tomu, kdo si takový přístup zajistí, hrozí sankce ve výši až jeden milion korun, tomu, kdo takový přístup umožní, hrozí sankce až do výše pěti milionů korun,“ napsal Aha! Kadlec z Národního bezpečnostního úřadu.

Projednání ve Sněmovně

Podle šéfky dolní komory Parlamentu Markéty Pekarové Adamové (37, TOP 09) musí všechno prošetřit nejenom NBÚ, ale i policie. A zničením utajovaného dokumentu se budou ve čtvrtek zabývat její kolegové ve výboru pro bezpečnost. Se zařazením bodu na čtvrteční jednání výboru počítá jeho předseda Pavel Žáček (52, ODS). Informoval o tom na svém Twitteru. Žáček se také rozhodl na jednání pozvat zástupce Bezpečnostní informační služby, která dokument vypracovala, NBÚ a policie.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.