Naděje uprostřed hrozící války mezi Ruskem a Ukrajinou: Putin a Biden u jednoho stolu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Naděje uprostřed hrozící války mezi Ruskem a Ukrajinou: Putin a Biden u jednoho stolu?

Naděje uprostřed hrozící války Putin a Biden u jednoho stolu?
Naděje uprostřed hrozící války Putin a Biden u jednoho stolu?  (Reuters)

V separatistických regionech Donbasu tamní vůdci velí k mobilizaci, vzájemné ostřelování s ukrajinskými vojáky pokračuje. Zažehnat válečný střet by mohl summit prezidentů Vladimira Putina (69) a Joe Bidena (79), na který oba státníci předběžně kývli. Současná situace ale zklidnění nenahrává...

Summit s otazníky

Putin s Bidenem by mohli sejít na společném summitu USA – Rusko. Ukrajinci i proruští separatisté na východě země se několik dní navzájem obviňují z ostřelování a to by mohla Moskva využít jako záminku pro invazi. Včera pak Kreml oznámil, že jeho armáda a pohraničníci zabili pět členů »diverzní skupiny« z Ukrajiny, kteří narušili ruskou hranici u Rostovské oblasti. Kyjev to popřel s tím, že žádné ukrajinské síly v této oblasti nejsou. Na dotaz, zda Rusko zasáhne v Donbasu, pokud o to tamní separatisté požádají, včera Kreml podle agentury Reuters odmítl odpovědět.

Maxar: Chystají se k boji

Že k válce opravdu nemusí být daleko, mají dokládat satelitní snímky ruských sil u hranic s Ukrajinou. Podle společnosti Maxar Technologies, která s pomocí satelitů již několik týdnů monitoruje aktivity ruské armády, se počty vojáků a techniky u hranic už nenavyšují. Místo toho lze nyní spatřit menší jednotky, které se dostávají do pozic mimo základny a cvičiště, což má naznačovat větší bojovou připravenost.

Odchod? Vojáci mají kšeft

Probíhající společné rusko – běloruské cvičení mělo skončit po deseti dnech již 20. února, ruští vojáci se ale k odchodu nemají. A podle Minsku by v zemi mohli zůstat, dokud se od hranic s Běloruskem nestáhnou také vojska NATO. Země totiž sousedí s Polskem a Pobaltskými státy, kde Severoatlantická aliance jejich počty navýšila. Rusům v Bělorusku evidentně nic moc ke spokojenosti nechybí. „Hodně pijí a prodávají spoustu nafty,“ řekl Rádiu Svobodná Evropa jeden obyvatel běloruské obce Chojniki.

Washington: Seznam nepohodlných

Podle americké vlády má Moskva seznam nepohodlných Ukrajinců, které by v případě invaze čekala smrt či pracovní tábory. K cílům by prý patřili novináři, odpůrci války nebo také různí občanští aktivisté. „Máme rovněž důvěryhodné informace, že ruské jednotky pravděpodobně použijí smrtící prostředky k rozehnání pokojných protestů nebo zastavení jiného pokojného odporu civilního obyvatelstva,“ stojí v dopise Bathsheby Crockerové, americké velvyslankyně při OSN. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zprávy označil za »naprosté lži«.

BIS: Proruští trollové řádí

Už o víkendu nabádal ministr zahraničí Jan Lipavský (36, Piráti) Čechy, aby na internetu nepodléhali různým dezinformacím. Zvýšené aktivity tzv. trollů si všímá i Bezpečnostní informační služba (BIS). „Obdobná situace je i v dalších zemích. Hlavními tématy jsou obhajoba Ruska, kritika NATO, EU, USA a oficiálních míst ČR. Situaci se velmi intenzivně věnujeme,“ napsal včera Aha! Ladislav Šticha, mluvčí kontrarozvědky.

Dopad: Drahá paliva i pečivo

Možnou hrozbu pro Česko v případě invaze na Ukrajinu představují uprchlíci. „My jsme připraveni na nejrůznější počty migrantů, kteří by mohli případně přijít z Ukrajiny,“ řekl už před týdnem premiér Petr Fiala (57, ODS). Mnohem reálnější je ale hrozba zdražování. Z obav kvůli vypuknutí konfliktu zdražuje na světových trzích ropa. Ukrajina také platí za obilnici světa. V případě vleklého konfliktu by tak podle ekonoma Lukáše Kovandy mohlo výrazněji zdražovat pečivo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.