Schůzka roku Biden vs. Putin: ŘEŠILI ATOMOVKY I KLIMA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Schůzka roku Biden vs. Putin: ŘEŠILI ATOMOVKY I KLIMA

Putin a Biden se poprvé sešli na summitu v Ženevě
Putin a Biden se poprvé sešli na summitu v Ženevě (Reuters)

Krátce si potřásli rukou a vešli do útrob vily La Grange v městě míru Ženevě. Americký prezident Joe Biden (78) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin (68) se včera na neutrální půdě ve Švýcarsku sešli poprvé od chvíle, kdy Biden usedl v Bílém domě.

Oba státníky přivítal v městské vile prezident Švýcarska Guy Parmelin (61) a popřál jim plodné rozhovory. Prezidenti USA i Ruska se při uvítání na schodišti vily tvářili spíše vážně. Samotná vrcholná schůzka pak začala v knihovně vily z 18. století za přítomnosti ministrů zahraničí obou velmocí Antonyho Blinkena (59) a Sergeje Lavrova (71).

Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas

Video se připravuje ...

„Doufám, že naše setkání bude produktivní,“ prohodil Putin před fotografy a kameramany, kteří byli krátce vpuštěni na úvod několikahodinového jednání. Lídři měli mluvit o vztazích mezi oběma státy, strategické stabilitě, jaderném odzbrojení, ale i o boji s covidem či urovnání regionálních konfliktů. Mezi další témata rozhovorů by měly patřit také klimatické změny, ruská vojenská aktivita u ukrajinských hranic, počítačová kriminalita nebo pokus o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného (45). Konkrétní výsledky se po setkání neočekávaly.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.