Ruský útok na ukrajinský Lvov: Odveta za Bidena? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ruský útok na ukrajinský Lvov: Odveta za Bidena?

Prezident USA Joe Biden.
Prezident USA Joe Biden. (Foto Reuters)

Západní ukrajinské město Lvov v sobotu večer opakovaně zasáhly ruské střely. Metropole přitom leží jenom 75 km od polských hranic. Podle starosty města to byla odplata za tvrdá slova prezidenta USA Joea Bidena (79), která pronesl ve Varšavě.

„Dnešními údery chtějí agresoři pozdravit prezidenta Bidena, který je právě v Polsku. Lvov je jen 70 kilometrů od polských hranic a myslím, že svět musí pochopit, že hrozba je velmi vážná,“ řekl BBC po sobotním ruském ostřelování starosta Lvova Andrij Sadovyj. Při útoku bylo zraněno nejméně pět lidí. Ostřelována jsou ale i další ukrajinská města, jako Čirnihov, Cherson či Mariupol.

A co raketám předcházelo? Před ostřelováním se prezident USA pohyboval u polsko-ukrajinské hranice. Od ní se pak přemístil do Varšavy, kde navštívil ukrajinské uprchlické centrum. V něm se vymezil proti Putinovi. „Je to řezník,“ odpověděl podle agentury AFP Biden na dotaz, co si myslí o Putinovi. Dříve ho už dokonce označil za vraha či válečného zločince.

Bidenův projev

Jenom pár hodin předtím, než Moskva ostřelovala Lvov, vystoupil Biden s třicetiminutovým projevem ve 400 km vzdálené Varšavě. V něm kromě podpory Ukrajiny a jednotného postoje NATO také přímo oslovil samotné obyvatele Ruské federace. „Vy, Rusové, nejste naši nepřátelé. Odmítám ale uvěřit tomu, že vítáte zabíjení nevinných dětí a prarodičů. Že vám připadá přijatelné, že ruské rakety a bomby padají na nemocnice, školy a porodnice... Tenhle muž (Putin) nemůže zůstat dál u moci,“ prohlásila hlava Spojených států. Jeho šéf diplomacie Antony Blinken (59) pak slova, která podle komentátorů vypadala jako popud ke změně režimu v Moskvě, krotil. „Myslím, že prezident Biden (v sobotu) prostě zdůraznil, že Putinovi nesmí být dovoleno vést válku nebo agresi proti Ukrajině či komukoli jinému,“ řekl Blinken.

Přečtěte si
-bello-
29. 3. 2022 • 23:03

Co jsem říkala :!
Ukrajina přistupuje na neutralitu, o kterou je žádal Putin někdy před léty !
Co na to herec?
A co my ?
A co Biden ?
Spokojenost na všech stranách a Fiala má co dělat

-bello-
29. 3. 2022 • 00:09

Biden by musel těžce hledat, kde leží nějaké Česko a podává si ho tam -bello - .Macron a Merkelová nám vzkazují, tohle máte za trest za ty kvóty ! A ruskojazyčný herec , globální hrdina mi může ruce líbat .Jemu na kontě přibývá, mně min. na 15 let dopředu ubyde! A protože jsem uvědomělá , jdu si zkontrolovat svůj očkovací průkaz. Je třeba makat a neválet se doma. Přibylo tisíce invalidních důchodců a těm je třeba pomáhat .Takže si zajdu i na tuberkulinový testík abych mohla být v té pomoci něco platná

-bello-
28. 3. 2022 • 13:08

Biden, Macron, Merkeová, Brusel a květnatý bezobsažný Fiala nechť sdělí konečně, proč ta válka začala. Necht osvětlí i sám Putin. Nikdo to neví.Jednostranná masáž médi mi nestačí!
Národní i globální hrdina Zelenskyj nechť sdělí, jaké reformy pro blaho Ukrajiny vůůůbec kdy začal !!!! a proč mu Ukrajinci začali houfně zdrhat za prací a dolce vita do ciziny ani ne rok poté, co inauguroval! Nechť vysvětli proč korupce naopak za něho vykvetla mnohem víc a proč má vzdělání a zdravotní stav jeho občanů tak zoufale nízkou úroveň a kolik on sám má na kontě, zda rovněž nedosahuje označení oligarcha, kdy základ majetku jsou ruské filmy, kde hrál.
200 český poslanců až na výjimky jede na vlně nijak pronikavě myslícího Fialy a jsou ostražití při slově Ukrajina. Kro není dost proukrajinský a snaží se prosadit zájmy české je kolaborant ruský ! .Biden slabomyslně říká Rusům, nejste nepřátelé a odstřihl je od všech informací, krade jim matek, tak jako my a nemajetná Francie ... a hlavně humanitárně proti Rusům zbrojí.
Fialova politika jde proti národní identitě a tu po nás chtěla zahodit EU s tím, že jedině pak nás výhledově zařadí do své " vysokorychlostní " Evropy. Sešlo z toho, ale všichni jsme zadlužení díky vysokorychlostě jednajícímu Bruselu

jity
28. 3. 2022 • 11:56

Je mi z toho ze všeho smutno. Umírají tam mladí vojáci na obou stranách. Na Ukrajině i děti, co to proboha v lidech je.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.