Ukrajinští uprchlíci bydlí u zámku Rožmberk: Prázdnotu naplnili životem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ukrajinští uprchlíci bydlí u zámku Rožmberk: Prázdnotu naplnili životem

Prázdnou budovu zaplnili uprchlíci.
Prázdnou budovu zaplnili uprchlíci.  (Foto pro Aha! – Turistický spolek Lipensko)

V komplexu rožmberského zámku našlo azyl 92 uprchlíků z Ukrajiny. Česká pošta, která tam vlastní ubytovací zařízení, jim objekt dala k dispozici.

Střechu nad hlavou tam získali uprchlíci z oblasti Žitomiru, která byla válečným konfliktem postižena jako jedna z prvních. Početnou skupinu tvoří především matky s dětmi a dva senioři. Objekt České pošty v těsném sousedství věže Jakobínka byl dva roky prázdný. „Jsou hodně aktivní. Uklízí, perou, připravují se, že půjdou do práce. Chtějí si vytvořit dětskou skupinu, kdy bude někdo hlídat a někdo bude v práci,“ řekl starosta Rožmberka Bohuslav Čtveráček. Uprchlíci už mají pobytová víza a postupně si zařizují bankovní účty. Podle starosty počítají s tím, že se po skončení válečného konfliktu vrátí domů.

 Problémy se sítí

„V první fázi jsme pomohli se zajištěním nejnutnějších hygienických prostředků a stravy pro nejmenší. Solidarita funguje výborně. Problémy máme s internetem. Týden řešíme připojení, které je nedostatečné. Přitom je to jejich jediné spojení s domovem,“ povzdychl si starosta.

Přečtěte si
ptacek5
29. 3. 2022 • 10:17

Co je tak obdivuhodného, že si po sobě uklidí? Ubytování bych jim poskytla, to je v pořádku, ale proč jim dávat i služby. Jedna přece může hlídat skupinu dětí, potažmo to můžou dělat ti senioři a ostatní by měly pracovat. Pomáhám, jsme soucitná, ale jen do určitých mezí. Jsou to dospělé ženy, které přece na Ukrajině měly domácnosti, tak umí oprat, vyžehlit a navařit ne?

-bello-
29. 3. 2022 • 09:31

.Jen mi řekněte, jak zaměstnáte na tak malé místo 92 lidí!
Dojíždět za prací odmítají.Dětskou skupinu bude učit česky kdo ?Zda se někdy vrátí na Ukrajinu si povíme.S tou češtinou tedy radši začněte co nejdřív! .Je fakt obdivuhodný, že si po sobě vyperou.Představte si, že i já umím nacpat prádlo do pračky a nikdo mě nechválí .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.