Jelizaveta s dcerami našla zázemí na Plzeňsku: Utekly po útoku na elektrárnu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jelizaveta s dcerami našla zázemí na Plzeňsku: Utekly po útoku na elektrárnu

Jelizaveta (36) s dcerami Káťou a Darjou v bytě v nádražní budově v Plasích.
Jelizaveta (36) s dcerami Káťou a Darjou v bytě v nádražní budově v Plasích. (Foto Aha! – Romana Vébrová)

Azyl našla v bytě na nádraží v Plasích na Plzeňsku ukrajinská máma Jelizaveta (36) s dcerami Káťou (17) a Darjou (7). Z domova v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny musely utéct před ruskou invazí, táta (48) zůstal a brání vlast.

Rozhodnutí, že s dcerami odjedou z Ukrajiny, padlo den poté, co Rusové zaútočili na jadernou elektrárnu v Záporoží. „Zprávy, které mám z domova, jsou strašné. Město se ještě drží, ale vesnice kolem jsou mnohdy srovnané se zemí. Lidé se evakuují do města, ale jakmile konvoje s ženami, starci, dětmi vyjedou do volného prostoru, masakrují je Rusové,“ popisovala Jelizaveta. Na cestě do bezpečí byly čtyři dny, přes Polsko se dostaly do Čech. Rodina neměla v zahraničí příbuzné ani známé, veškerý majetek se jim vejde do pár tašek, zbytek zůstal v napadené zemi. „Cítíme obrovský vděk za vaši pomoc a podporu,“ opakovala se slzami v očích Jelizaveta.

Volala manželovi

Že jsou v bezpečí, ihned volala manželovi, aby neměl starost. Oddychla si, když vzal telefon. Po skončení hovoru se jí opět oči zalily slzami. „Je v pořádku, žije, zatím...,“ hlesla.

Přečtěte si
-bello-
4. 4. 2022 • 23:54

Nebyl to útok na elektrárnu. Ale na sklad munice ... .Ale jak říká Dana Drábová i jaderné elektrárny na Ukrajině jsou zabezpečeny proti bombardování-i Černobyl.

Je úžasné, co ty mámy dokážou!
Máma Jelizaveta (36) přes takový lán cesty -kus Ukrajiny a daleké Polsko a celou ČR dorazila až do českých plzeňských Plas a bez příbuzných v Česku se tam usadila.Její muž (48) statečně bojuje na Ukrajině, protože kdyby ne, sejmuli by ho za vlastizradu Banderovci .Ale i tak matka Jelizaveta žije v nejistotě, zda příp. vdovský důchod bude chodit v hřivnách od Zelenského, nebo se zlomí Merklová a už to bude v eurech. Jak Jelizaveta, tak Merklová vědí, že Ukrajina už v Evropě je a celý Schengen jde do háje. .Máma Jelizaveta neví, že v čs. tisku byly zprávy o trvale zvýšené kriminalitě lokality Plasy díky ubytovnám cizích dělníkům a já mám upřímné obavy o Jelizavetu a její dcery , protože tam bezpečno není. Z Plzně do Německa už to má jen kousek, stačí chvilku počkat a zkusit štěstí. Před tím bych doporučila všechna očkování, rovnátka pro děti a pro sebe gynekologická vyšetření. Ušetří si rok čekání až přijde na řadu tam a plno peněz.
Je mi jí líto, že takovou dálku a jen do Plas. . Já vidím v Praze tolik statných ukrajinských mužů záložáků a je mi jich líto také, protože mají všichni modré knížky a nemohou pro své matky milovanou Ukrajinu bránit.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.