Chlupatí uprchlíci z Ukrajiny! Rady a povinnosti majitelů čtyřnohých mazlíčků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chlupatí uprchlíci z Ukrajiny! Rady a povinnosti majitelů čtyřnohých mazlíčků

Olga z Kyjeva se o fenku postará, dokud se nenajdou původní majitelé
Olga z Kyjeva se o fenku postará, dokud se nenajdou původní majitelé (Reuters)

Z Ukrajiny přicházejí nejen lidé, kteří prchají před válkou, ale také jejich mazlíčci a kvůli výjimečným okolnostem jsou podmínky pro jejich vstup benevolentnější než normálně. Co musí dodržet a mají mít čeští majitelé psů a koček obavy?

Po vstupu karanténa

Podle Státní veterinární správy ČR je z Ukrajiny možné přivézt jen zvířata v zájmovém chovu. Kvůli ochraně před zavlečením vztekliny musí majitelé zajistit, aby psi, kočky nebo fretky byli po vstupu na území ČR umístěni do 10denní karantény (zvíře je pod stálým dohledem) v místě pobytu. Do 72 hodin ode dne vstupu majitelé také musí zajistit klinické vyšetření zvířete veterinářem, aby se zjistilo, že zvíře nevykazuje příznaky infekčního onemocnění (zejména vztekliny).

Čip, průkaz a očkování

Pokud se jedná o zvíře, které není identifikované, veterinář ho označí čipem, zaznamená údaje o zvířeti a vystaví doklad o provedeném vyšetření a očkovací průkaz nebo pas zvířete, ve kterém uvede číslo čipu. Mezi pátým až desátým dnem karantény je povinné opětovné klinické vyšetření zvířete. Pokud nebude vykazovat klinické příznaky vztekliny, bude proti ní očkováno.

Výhoda nekomerčního dovozu

Podmínky platí jen pro nekomerční dovoz zvířat z Ukrajiny. Za běžných okolností musí zvířata mít už při příchodu do zemí EU pas, veterinární vyšetření, povinnou vakcinaci nebo označení mikročipem.

Mimo Česku vzteklina existuje

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému přenosné i na člověka. Projevuje se změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou, paralýzami a u neočkovaných končí smrtelně. Česká republika je od roku 2004 prostá vztekliny masožravců. Díky tomu se u nás nemusí lidé bát ohrožení svého života ani při pokousání neznámým zvířetem. V Polsku a v Rumunsku se nakažená zvířata vyskytují, na Ukrajině bylo jen za první pololetí minulého roku prokázáno přes 300 případů výskytu vztekliny, z toho 135 u koček a 113 u psů.

V krizi pomoc zdarma aneb Veterinářka odpovídá na dotazy čtenářů:

Je možné, že se v Česku ve větší míře objeví zoonózy jako vzteklina a podobně? Co by měl udělat český chovatel psů nebo koček?

„Jako veterinář dělám vše proto, aby se zoonózy neobjevily, pro to také nabízím vyšetření, které nařídila SVS zdarma, a to včetně čipování a očkování proti vzteklině. Majitelé koček a psů by měli dbát na to, aby měli svá zvířata řádně očkovaná a odčervená, a pak větší riziko nehrozí.“

Co dělat, když se u dovezeného zvířete objeví příznaky nemoci?

„Je potřeba navštívit veterináře. Seznam kolegů, kteří poskytují tuto péči, najdete na https:// ukrajina.vetkom.cz/.“



Přečtěte si
-bello-
5. 4. 2022 • 20:20

vzteklina je smrtelná a ještě hnusná, když se umírá.
Zajímalo by mě, kdo se nechá očkovat, když ho kousne , nebo poškrábe cizí pes a majitel uteče, nebo poškrábe kočka. Skončí to tady, jak na Balkáně - nehladit, nedotýkat se, nenechat se olizovat zatoulanými kočičkammi a štěňaty. První kdo to rozšíří budou lišky.Co jsme komu , proboha , udělali, za co jsme biti!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.