Mladé Ukrajince se stýská po rodině: Jak to půjde, jedeme domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Mladé Ukrajince se stýská po rodině: Jak to půjde, jedeme domů!

Ilona s malým Matvijem.
Ilona s malým Matvijem. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

I Ilona Lavrenčuk (26), maminka Olexije (5,5) a Matvije (2,5), uprchla se syny z Ukrajiny před válkou do bezpečí. V Čechách je už skoro čtyři týdny a stále se jí stýská. Nemůže se dočkat návratu.

Odjela s dětmi z vesničky Virlja u Žitomiru mikrobusem, který svážel uprchlíky k hranicím. „Jeli jsme asi pět hodin. Není to daleko, ale projížděli jsme mnoha ukrajinskými kontrolami. Přes hranice jsme šli pěšky,“ popsala. Měla to štěstí, že její manžel pracuje ve stavební firmě v Čechách. Na polské hranice pro ně přijel i s českým kolegou. „Dovezli nás do Českých Budějovic, kde probíhala registrace,“ popsala.

Ve Strakonicích poté našla Ilona pomoc v Domě dětí a mládeže, kde pro ukrajinské maminky připravili komunitní setkávání. Pravidelně navštěvuje výuku českého jazyka, zatímco si děti hrají v herně. „Jsou tu velmi vstřícní. Ale doma mám desetiletého brášku a sestru. I když jsem s nimi v kontaktu, tak se mi stýská. Už se nemůžu dočkat, až je uvidím. Hned, jak válka skoční, pojedeme domů,“ řekla.

Přečtěte si
-bello-
7. 4. 2022 • 09:27

Vsadíme se ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.