Rosťa (13) chtěl kolo, tak si na něj vydělal: Je to hodinový syn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rosťa (13) chtěl kolo, tak si na něj vydělal: Je to hodinový syn!

Rosťa a kolo, na které si vydělal jako hodinový syn.
Rosťa a kolo, na které si vydělal jako hodinový syn. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Na nové, lepší kolo si už ve svých třinácti letech dokázal vydělat Rosťa Daňsa z České Skalice na Náchodsku. Koupil si ho totiž za peníze, které dostal od lidí za drobné práce jako hodinový manžel, teda v jeho případě spíš hodinový syn.

Žák sedmé třídy miluje terénní cyklistiku, a aby v ní byl v oddíle Krakonošovi jezdci, kde se jí věnuje, úspěšný a lépe překonával překážky, potřeboval kvalitnější bicykl. Když se o kole za 46 tisíc zmínil doma, maminka mu řekla, aby si na něj našetřil. Z kapesného, které dostává vždy na začátku roku ve výši 2500 korun na celých 12 měsíců, by si ho ale těžko někdy pořídil, a tak se na něj rozhodl, vydělávat. Po České Skalici vyvěsil letáčky s nabídkou menších prací jako hodinový syn.

Nejdřív vypomáhal

První zájemci o služby jako například sekání trávy, donáška nákupu, natírání plotu či venčení psa se Rosťovi ozvali už za týden od zveřejnění inzerátu. „Za hodinu jsem dostal i 130 korun,“ pochlubil se chlapec. Zprvu jezdil na kšefty s hodinovým manželem, který se mu ozval s nabídkou, že by mu mohl pomáhat, ovšem časem začal mít vlastní zakázky a stálou klientelu.

Za čtyři měsíce

Částky, kterou Rosťa potřeboval doložit k příspěvku od rodičů a jinak nastřádaných peněz k pořízení kola, dosáhl za zhruba čtyři měsíce. „Teď chci ještě našetřit na servis a cyklistické doplňky jako chrániče a podobně,“ prozradil. „Právě teď chodím brousit palubky k mladým lidem, kteří staví dům a to docela vynáší,“ usmál se hoch s tím, že zájemců o jeho služby bývá i tolik, že někdy musí zakázku odmítnout. Na rozdíl od mnohých vrstevníků rozhodně nezahálí.

Co je hodinový manžel?

Jde o druh služby pro domácnost, která nabízí všestranné řemeslníky ovládající základní práce důležité pro fungování domácnosti. Řemeslníci jsou schopni opravit zásuvku, světlo, zvonek, smontují nábytek, vymalují a podbně. V Česku je prý evidováno přes 400 firem a živnostníků, kteří se tomu věnují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.