Anastasiya s dcerkou prchly předválkou do Brna: Spolu jsme silnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Anastasiya s dcerkou prchly předválkou do Brna: Spolu jsme silnější!

Anastasiya s dcerkou Roksolanou (vlevo) a kamarádkou s jejím synem (2) při procházce Brnem.
Anastasiya s dcerkou Roksolanou (vlevo) a kamarádkou s jejím synem (2) při procházce Brnem. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Anastasiye Skoromets, GoldBee)

Nekonečných pět dní trvala autem cesta do bezpečí Anastasiye Skoromets (31) z Poltavy v centrální části Ukrajiny. Mladá žena uprchla s dcerkou, kamarádkou a jejím synem před ruskými agresory. Azyl našla v Brně.

„Nebojím se o práci, dům. Bojím se o svou rodinu a vlast,“ svěřila se Aha! vystudovaná architektka, která po těžkém rozhodování opustila manžela, rodiče a další příbuzné. Doma se věnovala designu a návrhářství, na jihu Moravy prakticky okamžitě naskočila do rozjetého vlaku. Její kolekce oblečení pro sport a volný čas totiž zaujala firmu GoldBee.

Vydělám si sama

„Lidé tady jsou úžasní, ale i tak nechceme být přítěží. Nyní mám i práci, což je skvělé. Nechci být závislá na vašem sociálním systému, chci si na život u vás vydělat sama,“ tvrdí mladá žena. O čtyřletou dcerku Roksolanu se přes den stará kamarádka, která s ní podstoupila náročnou cestu z Ukrajiny. Brno, větší Poltava „Ve volném čase poznáváme Brno, je to taková větší Poltava. Těšíme se s dětmi třeba do zdejší zoo,“ prozradila Anastasiya. S manželem a příbuznými je přes telefon v denním kontaktu. „Teď nic neplánuji, nikdo neví, co bude za hodinu, další den. Ale až se situace uklidní, chceme pochopitelně domů,“ ubezpečuje Anastasiya, jež svou kolekci doplnila o příznačný slogan: Strong Together (Spolu jsme silnější)!

Práce pro pět lidí

Pomocnou ruku podala uprchnuvším Ukrajinkám brněnská společnost GoldBee. Nejenže jim dali práci, ještě oceňují jejich nápady a pracovitost. „Anastasiya a její dcera přišly do Brna před dvěma týdny. Poskytli jsme jí práci a rovnou začali vymýšlet její kolekci. Za dva týdny jsme stihli navrhnout a vyrobit něco, co je nejen pohodlné a pěkné, ale je především důkazem pomoci, přátelství a bratrství. Zaměstnali jsme i čtyři další dámy z Ukrajiny jako švadleny. Vzájemně si pomáhají, je to velmi kolegiální, až přátelské,“ pochvaluje si majitel firmy Jan Kočař.



Přečtěte si
-bello-
6. 4. 2022 • 23:41

Všechny matky s dětmi jsou předvoj pro slučování rodin.
V centrální části mohla zůstat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.