Ukrajinka Maryna (56) s maminkou (84): 288 hodin ve sklepě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ukrajinka Maryna (56) s maminkou (84): 288 hodin ve sklepě

Matka Maryny Vopilové v krytu.
Matka Maryny Vopilové v krytu. (Foto Aha! – Slávka Červená, archiv Maryny Vopilové)

Ty strašné vzpomínky ji stále budí ze sna. Jak by také ne. Maryna Vopilová (56) z Charkova totiž prožila dvanáct dní a nocí se svými příbuznými, včetně staré maminky (84), v těžkých podmínkách ve sklepě... Teď žije ve Zlíně.

Paní Maryna měla v Charkově centrum ergoterapie. Speciální sufijské, silové masáže se učila u věhlasného učitele v Uzbekistánu. Vždy určitou dobu pracovala i v Praze. Tam za ní jezdila i učitelka hudby ze Zlína Hana Svatošová (38). A ta jí nyní podala pomocnou ruku.

„Kdo to nezažil, nechápe ten hrozný prožitek. Z ulic jsme odstranili všechny ukazatele a názvy a pak tvrdli ve strachu ve sklepním krytu v paneláku. Když se mi Hanka ozvala, čtyři dny jsem přesvědčovala mámu, aby jela se mnou. Vše je pro ni ale stresující, odmítla. S mojí sestrou a dvěma kočkami odcestovaly na venkov. Ale i tam se bombarduje,“ líčila. Její syn Ivan je zpěvák. Musel zůstat a pomáhá. „Má mnoho přátel v Petrohradě. Ti demonstrují proti válce a hodně je jich už zavřených,“ přiblížila.

Jen fotografie

Máša, jak jí říkají, nejdříve pomáhala jako dobrovolnice dalším uprchlíkům. Pak odjela humanitárním autobusem do Vinice. „Tam ženy pletou ve sklepě z textilu maskovací sítě. S nimi jsem tam tři dny čekala, až se naplní další autobus do Užhorodu. Na přechodu mě vyzvedli skauti ze zlínského krizového centra. Přijela jsem v oblečení, které jsem oblékla první den války. Cítila jsem se jako bezdomovec. Z domu jsem si vzala jen to nejcennější – rodinné fotografie,“ konstatovala.

Brzké setkání

„Když jsme se na podzim naposledy v Praze viděly, nenapadlo mě, že za dva měsíce bude Máša zase v Česku. Jako uprchlice. Po vypuknutí války jsme s žáky v LŠU podporovali rodinu tak, že jsme posílali videa a hudební nahrávky, aby přišla na jiné myšlenky,“ řekla Hanka Svatošová. Ta věří, že se Máše, která bydlí u ní, zase u nás podaří uplatnit v oboru.

Poslouchá prezidenta

Máša nejde nikdy spát dříve než po 24. hodině. „Čekám na projev ukrajinského prezidenta. Je to moloděc. Milujeme ho a fandíme mu. Všechny jeho projevy mám v mobilu,“ ukázala Aha!.



Přečtěte si
-bello-
5. 4. 2022 • 10:18

Výjimečně souhlasím se Šmuclerem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.