Zelenskyj ocenil psího hrdinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zelenskyj ocenil psího hrdinu

Hrdý lovec pum.
Hrdý lovec pum. (reuters)

Válka na Ukrajině už má svého maskota, statečného psího pyrotechnika jménem Patron. Dvouletý Jack Russel teriér je milovaným hrdinou, zbavuje zaminované oblasti nevybuchlé munice. A společně se svým pánem, skutečným pyrotechnikem Mychajlem Iljevem byli oceněni medailí!

A to přímo od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského! Oba si pro metál za více než 200 odhalených min došli před zraky kanadského premiéra Justina Trudeaua, který byl zrovna v Kyjevě na návštěvě. Patron zaštěkal a vesele vrtěl ocáskem, čímž vyvolal smích přítomných. Trudeau i Zelenskyj hledali po kapsách piškoty a jiné dobroty, ale nebyli evidentně správně zásobeni, nenašli ani granulku. „Dnes chci ocenit ukrajinské hrdiny, kteří čistí naši zem od min. A spolu s nimi i našeho malého sapéra Patrona,“ důstojně promlouval k malému psíkovi Zelenskij.

„Zrovna jsme našli dvě protitankové miny a dva sklady munice, čistíme právě areál někdejšího lyžařského tréninkového střediska. S prohlídkou zrovna začínáme, čeká nás budova a potom ten lesík za ní,“ vyprávěl zpravodajskému štábu Českého rozhlasu Mychajlo Iljev. 

Psík je rodinný miláček, má rodokmen, všechny náležité papíry. Když si ho před dvěma lety pořizovali, chtěli s ním Iljevovi chodit na výstavy. Jenže začala válka a místo defilé před porotou vyrážejí hledat záludné miny, které Rusové do Černihivské oblasti nastražili. „Tipuji, že to bude trvat nejméně rok. Nejprve vyčistíme lidská sídla, vesnice, domy a pak začneme čistit lesy. Ty jsou plné nevybuchlé munice i nastražených min. Podminované jsou také mosty,“ vypočítává Mychajlo Iljev. Téměř 250 tisíc lidí z celého světa Patrona sleduje na Instagramu a ukrajinská pošta také chystá známku s jeho portrétem. Pro hafana je ale pořád největší odměnou kousek sýra. „Když objeví minu, tak dostane sýr. To je jeho jediný výcvik, pochopil to rychle,“ řekl ještě jeho pán.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.