NATO: Ukrajinci, válčit za vás nebudeme! Bojíme se atomovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

NATO: Ukrajinci, válčit za vás nebudeme! Bojíme se atomovky

Logo NATO
Logo NATO (Foto ara, Reuters, ČTK/AP)

„Dnes ráno bráníme náš stát sami. Stejně jako včera se nejmocnější síly světa dívají z dálky,“ povzdychl si po jedné z nocí v bombardovaném Kyjevě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44). Proč vlastně západní armády nejdou Ukrajině na pomoc?

Už za slovenskými hranicemi se válčí. Češi to dobře vědí a plni empatie posílají vše od dek, hygienických potřeb po stovky milionů korun finanční pomoci tamní armádě i humanitárním pracovníkům. Někteří se nezdráhají ani sednout za volant a na vlastní pěst vyzvedávat na slovenské hranici lidi prchající před terorem, případně je ubytovávat u sebe doma. Česká vláda pak komunikuje s ukrajinskou stranou a poskytla vojenský materiál včetně zbraní za 600 milionů korun.

Voskové figuríny

Dokonce i Německo, které si pořád nese cejch viny z obou světových válek, a proto obdobný krok nikdy dříve neudělalo, nakonec Ukrajincům poslalo zbraně. Jako voskové figuríny se založenýma rukama v kontrastu vypadají všichni velcí hráči od amerického prezidenta Joea Bidena (79) po šéfa NATO Jense Stoltenberga (62). Spojené státy sice byly ochotny schválit historicky nevídané sankce i obrovský balík humanitární podpory (za skoro 150 miliard korun), zároveň se ale bojí Ukrajincům pomoci vojensky; strach mají i z bezletové zóny nad zemí modrožluté vlajky.

Příliš silný hráč?

A to se jim ještě nedávno říkalo »světoví policajti«. Rozdíl oproti mnoha »mírovým misím«, které v barvách NATO fungovaly od zemí bývalé Jugoslávie po Afghánistán, je podle odborníků, které zkontaktoval deník Aha!, v podstatě jediný: Vladimir Putin (69) je příliš silný hráč s obrovským jaderným arzenálem, kterým už otevřeně vyhrožuje. Západní mocnosti se proto bojí, že pomůžou-li Ukrajině více, rozpoutají třetí světovou válku.

Víte že…

...právě obavu ze vstupu Ukrajiny do NATO používá Putin jako jeden z důvodů svého útoku?

OTÁZKY A ODPOVĚDI

1. Co Ukrajina od Západu chce?

Kromě vojenské podpory, kterou už získává vlevo vpravo, si Zelenskyj přeje od NATO, aby nad jeho zemí vyhlásilo bezletovou zónu pro ruská letadla. Chce zabránit šíleným náletům na ukrajinská města, kde ruské střely zabíjejí civilisty. Biden mu měl odpovědět, že na to ještě není správný čas. „Naše síly nejsou zapojené a nezapojí se do konfliktu s ruskými silami na Ukrajině,“ řekl dokonce americký prezident ve svém nejnovějším projevu před Kongresem.

2. Co by znamenala bezletová zóna?

„Kdyby ta zóna vznikla a kdyby do ní vletěla britská či americká stíhačka a byla třeba zasažena ruskou stranou, byl by to útok, který by musel aktivovat článek 5 Severoatlantické smlouvy,“ vysvětlil Aha! exministr zahraničí Cyril Svoboda (65, KDU-ČSL). Podle tohoto článku je útok proti jedné členské zemi na území Evropy či USA útokem proti všem zemím a ty jí vyrazí na pomoc. „Já mám vřelou sympatii k Ukrajincům i jejich naprosto skvělému prezidentovi, ale tohle žádná velmoc nechce: otevřenou světovou válku,“ vysvětlil Svoboda.

3. Proč se nebojíme posílat zbraně?

„Pokud se jedná o posílání zbraní, tak to je jen posílání vojenského materiálu. Ty zbraně bojují v rukou toho daného státu. A pokud odjede dobrovolník třeba z Česka (o této možnosti se bude v nejbližších dnech jednat, pozn. red.) bojovat za Ukrajinu, nebojuje v tu chvíli za Českou republiku,“ vysvětlil Aha! někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý (69). Na dotaz, zda nejde jen o formalitu a zda i toto Putin neeviduje jako válečnou podporu Ukrajiny, odpověděl, že samozřejmě ano. Není to ale ještě spouštěč celosvětového konfliktu.

4. Proč NATO bez problému zasahuje jinde?

Mise podnikala Severoatlantická aliance v Iráku, Afghánistánu, Libyi či bývalé Jugoslávii. Jak se ale shodli všichni oslovení odborníci, ten rozdíl byl kardinální: nikdy nebylo tak veliké riziko opravdu brutálního světového konfliktu. Potvrzují to i aktuální výhružná slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova (71). „Třetí světová válka by byla jaderná a ničivá,“ řekl v rozhovoru pro Al-Džazíru jeden z Putinových mužů.

5. Měl by být Západ ostřejší?

Podle těch nejpovolanějších nikoliv. Exministr zahraničí a obrany, současný europoslanec Alexandr Vondra (60, ODS) radí dokonce přibrzdit. „Na rozdíl od Joea Bidena, který jasně pojmenovává, z čeho má v případě Ruska obavy a z čeho ne, bych byl zdrženlivější v odkrývání karet,“ řekl Aha!. Putin, Lavrov a další podle něho strašně moc těží z „...otevřeného přiznání Západu, že do vojenského konfliktu s Ruskem nepůjde.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.