František Dvořák ubytoval Ukrajinky: Vrací pomoc po tornádu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

František Dvořák ubytoval Ukrajinky: Vrací pomoc po tornádu

František Dvořák (68) s Annou (36, uprostřed), Svetlanou (42) a jejich dětmi.
František Dvořák (68) s Annou (36, uprostřed), Svetlanou (42) a jejich dětmi. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Františku Dvořákovi (68) zůstal loni po tornádu dům bez střechy a patra. Pomoci se mu dostalo od velkého množství lidí, on ji teď splácí dál. V Mikulčicích poskytl domov Ukrajinkám s dětmi!

„Tehdy to se mnou švihlo na zem. Naštěstí u mne přistál kus plechu, který jsem použil jako štít, když mne zasypaly tašky ze střechy. Měl jsem tak jen pořezané nohy, které mi sešili v nemocnici. Z domu mi zbylo jen přízemí,“ zavzpomínal penzista na tornádo, které se obcí prohnalo loni 24. června. Oplácí podporu S obnovou domu mu tehdy pomáhala řada lidí. „Odvedli neskutečnou práci a pomohli mi v době, kdy jsem to nejvíc potřeboval. Nyní potřebují pomoc ženy a děti, které utíkají před válkou. Beru to jako splátku za to, že předtím pomohli jiní mně,“ řekl Dvořák.

V bývalém penzionu, který vlastní, poskytl bydlení Anně (36) a Svetlaně (42) z Kyjeva. Každá s sebou přivezla ještě dvě děti. Práce i oblečení „Zajistil nám tady doslova druhý domov!“ řekla Anna. Starší děti (12 a 15) už chodí na místní základku, o mladší děti (3 a 5) se ženy zatím starají samy. Brzy ale budou v Hodoníně ve družině. „Pan Dvořák nám tady zajistil práci ve vinici. Pomohl nám i s oblečením a kolem pro děti. Je vážně úžasný,“ poděkovala Svetlana.

Malovaly a natíraly

Budovu, kde nyní Anna a Svetlana bydlí, tornádo také zničilo. „Obnovu jsem plně platil ze svého. Žádná dotace na to nebyla,“ vysvětlil Dvořák. A obě mámy po příjezdu také přiložily ruku k dílu. „Musely si to už samy vyklidit, vymalovat a taky natřít schodiště, na to jsem neměl sílu,“ doplnil Dvořák.

Dostaly i záhony

Aby se obě ženy cítily opravdu jako doma, poskytl jim František Dvořák kus své zahrádky a nakoupil jim podle jejich výběru semena, aby si mohly nasadit a vypěstovat třeba vlastní hrách, cibuli či mrkev.

Nechodí, ale organizuje

Velký kus práce na opravě domu pana Dvořáka odvedl jeho syn a dobrovolníci. On sám je kvadruplegik (z velké části ochrnuté ruce i nohy – pozn. red.). Pohyb mu proto činí velké problémy. „K organizaci práce to stačí,“ říká s úsměvem.

Víte, že...

...ženy s dětmi do Mikulčic jely dva dny? Z Kyjeva se vydaly na cestu 15. března, přijely 17. března večer.

Přečtěte si
-bello-
13. 4. 2022 • 11:12

Chudinky, nemají na Ukrajině vůbec známé a příbuzné, kam by na čas odešly a byly mezi svými. František Dvořák dostane sice příspěvek za jejich ubytování, ale nedomyslel to.Musí přistavět!!! .Po válce nastane neomezené slučování rodin. Musí počítat min. s 5 dalšími příbuznými na jednu osobu Z Mikulčic se stane městečko.Měli by postavit zdravotní středisko .
To, že české děti jako druhý jazyk vstřebávají automaticky ve školkách s ukrajinskou inkluzí ukrajinštinu místo angličtiny, němčiny, ruštiny, španělštiny , kdy minimum výuky svět. jazyků ve školkách jim přebije ukrajinština se na nás /na nich dost podepíše do budoucna..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.