Hrozba z potopeného křižníku Moskva: Jaderné zbraně na palubě?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Hrozba z potopeného křižníku Moskva: Jaderné zbraně na palubě?!

Ruský křižník Moskva
Ruský křižník Moskva (Reuters)

„Ruská válečná lodi, jdi do p*dele!“ Tímto vzkazem určeným křižníku Moskva prosluli zkraje války obránci ukrajinského Hadího ostrova. A právě o tuto loď, chloubu svého námořnictva, nyní Rusové přišli. Jenže místo oslav Ukrajinci trnou, na palubě byly dost možná jaderné zbraně!

Ukrajincům se protilodními střelami Neptun podařilo loď zasáhnout už dříve, ta se ale stále držela na hladině. Rusové se útok marně snažili svést na výbuch munice na palubě, avšak to, že vlajková loď Černomořské flotily nyní klesla až na dno Černého moře, potvrdily ruské tiskové agentury TASS a RIA Novosti.

Britský list The Guardian označil Moskvu za pýchu ruského námořnictva a nejprestižnější plavidlo nasazené ve válce s Ukrajinou, proto jeho ztráta Vladimira Putina (69) a jeho poskoky určitě musí bolet. Rána je to jak pro jejich válečné úsilí, tak i ego... „Potopení křižníku Moskva není jen významnou ztrátou, je také symbolem nynějšího chaotického ruského válečného tažení,“ cituje The Guardian Michaela Kofmana, ředitele výzkumu a odborníka na Rusko z amerického Centra pro námořní analýzy.

Ruský prezident Vladimir Putin na křižníku Moskva v roce 2014

Jenže jak se ukázalo posléze, na palubě Moskvy mohly být jaderné zbraně, a tak Ukrajinci trnou v obavách, zda útokem nevědomky nezpůsobí potenciálně ještě větší katastrofu! „Mohly tam být dvě hlavice,“ uvedl vojenský analytik Mychajlo Samus pro Daily Mail. Pokud se jeho slova potvrdí, půjde o první důkaz toho, že Putinovo vyhrožování atomovou válkou nebylo jen blafování... 

Víte, že...

...křižník Moskva je se svými 186 metry největší zničenou válečnou lodí při bojové akci od konce druhé světové války a největší ruskou válečnou lodí zničenou nepřítelem od roku 1941?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.