Po roce vzpomínali na děsivé tornádo: Z našeho domu zbyly jen zdi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Po roce vzpomínali na děsivé tornádo: Z našeho domu zbyly jen zdi!

„Snad budeme na Vánoce bydlet,“ doufají Pavúčkovi. Z domu zbylo zbořeniště. DNES
„Snad budeme na Vánoce bydlet,“ doufají Pavúčkovi. Z domu zbylo zbořeniště. DNES (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv rodiny Pavúčkových)

Smíšené pocity provázely včera narozeniny Mariana Pavúčka (44) z Hrušek na Hodonínsku. Přesně před rokem chystal párty, běhal kolem grilu, a najednou přišla děsivá zkáza. Barák i oslavu mu rozmetalo tornádo!

„Nejdřív jsem si myslel, že nějací kluci házejí na střechu našeho domu kameny. Až po chvíli mi došlo, že jsou to kroupy velké jako slepičí vejce. A potom jsme slyšeli jen hukot, který se k nám čím dál víc přibližoval,“ popsal včera Aha! Marian poslední chvíle před úderem loňského tornáda. S manželkou Miladou (38) a dcerkou Viki (12) se schovali v jedné z místností. Když bylo po všem, nevěřili vlastním očím. „Celá střecha byla pryč a z domu zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomínal po roce. Následovalo nekompromisní rozhodnutí statika: dům musí k zemi! To ale nebylo všechno. Rodina spolu se svým obydlím odepsala i dvě zdemolovaná auta.

Pavúčkovi stojí před obrazem zkázy.

Snad už na Vánoce

Pavúčkovi i s jejich pejskem Britem našli útočiště v pronájmu v Hodoníně. Plány na stavbu nového domku se protáhly, hrubá stavba začala vznikat teprve na jaře. „Chybí materiál, k sehnání není střešní krytina. A ke všemu úplně všechno neuvěřitelně zdražilo. Chtěli jsme do léta bydlet, ale to už je utopie. Snad to klapne na Vánoce,“ věří paní Milada. A oslavenec přikyvuje. „Dárek k mým narozeninám je tudíž jasný. I když si budu muset ještě chvíli počkat,“ usmívá se Marian uprostřed hrubé stavby.

Zničilo 200 stavení

Tornádo poničilo 24. června 2021 v Hruškách celou jižní část vesnice. Poškozeno bylo přibližně 200 domů, z toho u 60 vyřkli statici jasný ortel: zbourat! Místní kostel přišel o věž, budova školy o střechu a fasádu. Živel zdemoloval na tamním hřbitově desítky hrobů. Celková škoda ve všech zasažených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku byla vyčíslena na 15 miliard korun.



Přečtěte si
kristýna ryglová
28. 6. 2023 • 06:31

Jeto hrozný, co je potkalo. Já si nedokážu představit, že bychom dodělali dům a teď by přišlo tornádo a bylo by to všechno pryč. Roky práce, peněz, těšení se na vlastní bydlení, všechno by bylo pryč. My jsme se stěhovali před 14ti dny . Ještě nemáme všechno dokonalé, třeba čekáme, až nám přijdou ještě koberce z https://www.koberce-trend.cz/koberce-metraz , chybí nám nějaký nábytek, ale to jsou jen maličkosti.

-bello-
26. 6. 2022 • 11:40

Mně to nebaví.To je pořád dokola na city, jako rozvaliny na Ukrajině.Tady to způsobilo tornádo a už je to pryč, na Ukrajině je od řetězu utržené tornádo prcek Zelenskyj . Jemu to budeme muset s EU i my muset postavit všechno fungl nové, jinak se do EU nedosane. Čekací dobu bych Ukrajině dala 30 let, ať se vytáhne! Protože za 30 let odtržení od Ruska jede z kopce nezadržitelně .

Jan Kocián
25. 6. 2022 • 22:00

Co předpovídala expertní bouřková skupina ČHMÚ včera večer na dotaz, zdali bouřky dorazí i do Prahy? Parafrázuji:

"Těžko říct. Pásmo bouřek není moc kompaktní, postupuje jen zvolna. Nad jižními Čechami ještě víc zeslábne kvůli nevhodným podmínkám."
------------
ČHMÚ v den výročí selhal úplně stejně jako při tornádu. Míra selhání jako při tornádu postihne ČHMÚ cca 2x do týdne, ale nikdo si to neuvědomí, protože toto pochybení se většinou obejde bez materiálních škod.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.