Učitelka pomáhá malým Ukrajincům i mimo školu: Vrací jim úsměvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Učitelka pomáhá malým Ukrajincům i mimo školu: Vrací jim úsměvy!

Dagmar Zámorská (uprostřed) s dětmi. Zleva Arťom, Kirill, Kaťa, Evelina, Kolja a Roman.
Dagmar Zámorská (uprostřed) s dětmi. Zleva Arťom, Kirill, Kaťa, Evelina, Kolja a Roman. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Dagmar Zámorská (70) učí desítky let. K zeměpisu a tělesné výchově jí teď na základce ve Zlíně přibyl další »předmět«. Ve škole přibývá ukrajinských dětí a ona jim pomáhá se začleněním do našich podmínek.

S šesti dětmi od sedmi do patnácti let, které nyní chodí na její školu ve zlínské Okružní ulici, si vyrazila třeba do centra města. Prohlédli si radnici, parky i další místa.

Už jsou veselejší

„Mám kantořinu doslova vyrytou v srdci, prostě to dělám ráda. Samozřejmě si opráším ruštinu, kterou jsme se v minulosti učili, prakticky všechny děti mi rozumějí a já jim. Zpočátku byly moc smutné, postupně už je vidět, že si zvykají a jsou daleko veselejší,“ popsala Aha!.

Dagmar Zámorská si oprášila ruštinu.

Chtějí konec války

Byl s ní i Arťom (15) ze Záporoží. Zrovna měl narozeniny a dostal velkou dávku bonbonů, o kterou se rozdělil s kamarády. „Jsem tu se sestřičkou Kaťou, je ještě malá, je jí osm, moc to nechápe. Lidé jsou tu na nás hodní, škola je krásná, všem děkujeme. Táta musel zůstat doma, přišli jsme do Zlína s maminkou,“ vypráví rozveselený kluk. Ve Zlíně potkal kamaráda z Charkova. „My si ze všeho nejvíce přejeme konec bojů, konec války, to je naše přání,“ říká Kirill (14), který má na Ukrajině starší sestru, brášku i tátu.

Pedagogická výzva

Další děti budou přicházet, v tom má Dagmar jasno. „Musíme je přijmout a věnovat se jim. I v této zvláštní situaci, která se snad už nikdy nebude opakovat. Když to vezmu z opačného konce, dostávám naprosto unikátní příležitost potvrdit si, že ještě nepatřím do starého učitelského železa,“ vypráví usměvavá a činorodá pedagožka.

Arťom se sestrou Kaťou všem moc děkují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.