Jednání přineslo průlom: Blýská se na mír?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jednání přineslo průlom: Blýská se na mír?!

Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (Reuters)

Šance setkáním delegátů z Ukrajiny a Ruska v Istanbulu se zdály malé. Teď se mluví o neutralitě Ukrajiny, omezení vojenské aktivity a setkání prezidentů obou zemí.

Na čtyřhodinovém jednání Ukrajina navrhla Rusku systém bezpečnostních záruk, které by vedly k její neutralitě. Nebudeme vstupovat do vojensko-politických aliancí,“ řekl jeden z ukrajinských vyjednávačů Oleksandr Čalyj. Kyjev by to ale odsouhlasil až v momentě, kdy by na celém území země zavládl mír. Podle ukrajinské delegace byl navíc posun dostatečný k tomu, aby se záhy uskutečnila rokování na té nejvyšší úrovni – mezi oběma prezidenty Volodymyrem Zelenským (44) a Vladimirem Putinem (69). S tím souhlasí i ruská strana v případě, že obě ministerstva zahraničí stvrdí dohodu.

STRACH Z OTRAVY!

Jednání už od začátku doprovázela nedůvěra. „Bylo to chladné přivítání, bez podání rukou,“ řekl ukrajinský reportér. Delegace navíc dostala varování, aby nic nejedla ani nepila poté, co na rokování s Rusy byli údajně otráveni dva její vyjednávači i ruský miliardář Roman Abramovič (55). Ten měl na pár hodin ztratit zrak. Ukrajinská strana však otravu popřela. Včera se Abramovič už zjevně v pořádku zúčastnil vyjednávání. Podle Kremlu není oficiálním členem delegace, ale jednání se účastní se souhlasem obou stran.

RUSKO OMEZÍ VOJENSKÉ AKTIVITY

V návaznosti na včerejší jednání oznámil náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin (62), že Rusko omezí vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu na severozápadě země.

Přečtěte si
-bello-
30. 3. 2022 • 13:05

No, myslím, že by měl teď před Ukrajinci zdrhat herec Zelen­skyj­.Vys­větlo­vat netřeba , neutralitu odmítal a najednou přijal atd atd.Kdyby dokázal vyjednávat, nebyly by mrtvoly. Kdyby přiznal mrtvoly na Krymu a Donbasu a zakročil dříve , nebylo by války. Bůhví co se ještě dozvíme z Bruselu na obhajobu , že strkali hlavu do písku.Ruce si podávat ?Co je to za blbost. Sám Macron seděl na 5 m od Putina, aby se náhodou nenakazil, což zrovna od Francouze a jejich vakcinaci v zemi sedí
Smí se už říkat vlastní názor, anebo se furt musí mluvit v intencích hlášek Strany a Vlády?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.