Ruský plyn od dnešního dne jen za rubly, aneb... Putinova past! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Ruský plyn od dnešního dne jen za rubly, aneb... Putinova past!

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. (Reuters)

Za ruský plyn platit jen v rublech? „To nebude hned,“ klidnil emoce mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov (54) ještě ve středu. Kdo mu věřil, ten se přepočítal. Včera totiž jeho šéf Vladimir Putin (69) podepsal dekret, podle něhož novinka platí ode dneška!

„K nákupu ruského zemního plynu si (zahraniční kupci – pozn. red.) musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z nich se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn,“ citovala Putina agentura Reuters. Jak to bude fungovat? Kupec dá peníze ruské bance, ta je převede na rubly, pošle mu je zpět a za ty může koupit plyn.

Posílí měnu

Je to ojedinělý způsob, jak měnu, která je pod extrémním tlakem sankcí, posílit. Evropa se totiž bez dodávek ruského plynu stěží obejde. „Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky,“ pohrozil kremelský diktátor. Co naplat, že západní vlády tohle považují za porušení smluv.

Víte, že...

...Česko patří se Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem, Rumunskem a Bulharskem na nejzávislejší unijní státy na ruském plynu? V mixu ho používáme 75 až 100 procent.

Síkela neví

Jak se s tímhle vypořádá Česko, do uzávěrky dnešního Aha! nebylo známo – ministerstvo průmyslu a obchodu ještě připravovalo prohlášení i prognózu. Jeho šéf Jozef Síkela (57, za STAN) ale ještě před oznámením Kremlu ve Sněmovně předpověděl, že Evropa Putinovu léčku odmítne, bude chtít dále platit v eurech a promítne se to do cen energií na trzích.

Něco přes měsíc

„Někteří mluví o tom, že by ty ceny energií vyrostly na pětinásobek, někteří mluví o desetinásobku stávajícího stavu. Je to situace, která nikdy předtím nebyla, já si ten pětinásobek velmi dobře představit umím, ten desetinásobek, to už je velmi dramatický a kritický scénář,“ řekl včera. Jak by se to mohlo promítnout do cen pro domácnosti, by záleželo na spoustě faktorů. Zatím má Česko vlastní zásoby na 30 až 40 dnů topné sezony, která ale pomalu končí.

 

Přečtěte si
-bello-
2. 4. 2022 • 01:28

Když zmagořená EU a senil Biden začali znárodňovat majetek Rusů, místo aby hnali Zelenského rovnat poměry na Donbasu , Krymu,, tak holt mají teď konkurenci v rublu. Kam se hrabe dolar a euro.
Pan učitel Fiala /čeština+ děják/ a pan učitel Rakušan / děják + němčina/ vystudovali mimo Univerzitu Karlovu, tedy lehčí formu studia !A za tím si stojím!!!
Oba mají mozky humanitní. Logiku a přesnost tam nehledejte.
Že po nich zůstane v Česku brázda na desetiletí dopředu o tom já nepochybuji.
Rakušan byl roce 2016 zařazen do žebříčku 100 největších inovátorů střední a východní Evropy.

Co všechno 100 vítacích ichtylů svými vizemi chtělo inovovat nevím, ale rychlokvaškový " politolog" Rakušan "zinovoval" razantně můj dosud beránčí pohled na Ukrajinu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.