Putin dodávky nezastavil: Co bude dál? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Putin dodávky nezastavil: Co bude dál?

Ruský plyn jedině za rubly: Putin podepsal dekret pro zahraniční kupce
Ruský plyn jedině za rubly: Putin podepsal dekret pro zahraniční kupce (Reuters)

Za ruský plyn chceme rubly, jinak dodávky zastavíme! To ve čtvrtek oznámil prezident Vladimir Putin (69). Všichni zahraniční kupci krok Kremlu odmítají a považují ho za vydírání. Včera se kvůli tomu sešel i krizový štáb ministerstva průmyslu.

„Všichni přítomní mi potvrdili, že v tuto chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní a nepozorujeme žádné další výpadky,“ oznámil po jednání štábu ministr průmyslu Jozef Síkela (54, za STAN). A uklidňoval Čechy, že komodita do Evropy stále proudí. To během poledne oznámil i sám Kreml. „Rusko dnes (včera) dodávky plynu do EU nezastaví,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov s tím, že platby za plyn, který je dodaný po 1. dubnu, jsou splatné až koncem měsíce či v květnu.

Porušení smluv

Šéf průmyslu Putinův dekret o placení plynu v rublech považuje za vydírání. Tento požadavek Moskvy odmítají i další evropské země jako třeba Německo. Podle nich má Rusko na placení rubly zapomenout, protože smlouvy říkají něco jiného. „Firmy z EU budou pokračovat v platbách za energie Rusku v té méně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv,“ dodal Síkela. Česko má ve svých rezervách nyní zásoby plynu na 30 dní a ropy na 90 dní.

Blesk Podcast: Putin jako unavený geroj? Ztratil glanc a kontakt s realitou, říká odbornice

Video se připravuje ...

Směna za ruble

Dekret, který Putin podepsal, přesně stanovuje mechanismus, podle něhož by si měl každý kupec u ruské banky Gazprombank otevřít dva účty. Na devizový účet by měl převést platbu v zahraniční měně. Sama banka by si pak sumu měla směnit a uložit ji na druhý – tedy rublový – účet klienta. Z toho se pak uskuteční platba na účet ruské plynárenské společnosti Gazprom.

Podle Jiřího Gavora z Asociace nezávislých dodavatelů energií by na toto řešení mohly západní státy přistoupit. „Považuji to za menší taktické vítězství Putina, protože tím bude zajištěna směna na ruble. A dalo by se říct, že to umožňuje udržet tvář i Evropě, protože z taktického hlediska nemusí shánět peníze na volném měnovém trhu, který je stejně teď zablokovaný kvůli sankcím,“ řekl Aha!.

Náhrada z Ameriky či Kavkazu

Evropská komise uvedla, že letos plánuje snížit závislost EU na ruském plynu o dvě třetiny a zcela ukončit svou závislost na dodávkách do roku 2030. Nové zásoby by mohla Unie získat z USA, a to z dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG).

Americký prezident Joe Biden (79) už proto oznámil, že jeho země navýší jen pro příští rok své dodávky o 15 miliard kubíků, tedy na nějkých 40 miliard. Podle odborníků se mluví i o možnosti brát suroviny z Kataru či Kavkazu, konkrétně z Ázerbájdžánu. „To se bavíme o poměrně malých objemech dodávek,“ řekl Aha! vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška (53).

Domácnosti až nakonec

Pokud by ale jenom přece Moskva stopla dodávky s plynem do Evropy, tak by se podle Jiřího Gavora muselo v Česku přistoupit k řízenému omezování a začalo by se u velkých podniků. „Domácnosti, nemocnice a zranitelní zákazníci by přišly až nakonec,“ řekl Aha! s tím, že topnou sezonu bychom nějak zvládli. „Nicméně dost dobře by nebylo možné zásobníky naplnit a připravit na další zimu,“ dodal Gavor.

Dvacet miliard denně

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy. Evropa je na Moskvě silně závislá, protože ruský plyn využívá pro vytápění a výrobu elektřiny. Ruský plyn představuje přibližně 40 procent celkové evropské spotřeby, za který také platí »zlatem«. Za den Evropa pošle do Kremlu až 880 milionů dolarů denně (19,7 miliardy korun).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.