Kauza Vrbětice: Rojení agentů a výhrůžky Putina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kauza Vrbětice: Rojení agentů a výhrůžky Putina!

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21.4.2021)
Projev ruského prezidenta Vladimira Putina (21.4.2021) (Reuters)

Práce ruských špionů v Česku roste jako houby po dešti. Stát si musí dávat pozor! Na to přes 12 let upozorňují zpravodajci z Bezpečnostní informační služby (BIS). A za pravdu jim dal výbuch ve Vrběticích. Ten mělo na svědomí právě komando z Moskvy. Na co všechno rozvědka upozorňovala?

Rostoucí podhoubí ruských rozvědčíků česká kontrarozvědka zmiňuje ve svých každoročních zprávách. „Co do šíře záběru, intenzity, agresivity a množství operací nemají ruské zpravodajské služby v ČR konkurenci ,“ psala BIS ve své zprávě už v roce 2009. A v následujících letech to bylo podobné. V roce 2012 se také začala objevovat zmínka o rostoucím nasazení kremelských agentů vydávajících se za jejich diplomaty. „Lze označit počty ruských zpravodajských důstojníků v řadách ruské diplomatické mise u nás za velmi vysoké,” píší naši zpravodajci s tím, že se Moskva v posledních třech letech snaží také čím dál tím více zaměřovat na aktivity týkající se strategických projektů Česka z oblasti energetiky, informačních a komunikačních technologií, jako je třeba kyberšpionáž.

Nevůle Hradu

Někteří politici ale tato upozornění začali shazovat, jako prezident Miloš Zeman (76). Ten si de facto z jejich dokumentů udělal trhací kalendář. A práci BIS kriticky nešetřil. „Víte, že mám jisté pochybnosti o kvalitě našich zpravodajských služeb,“ zopakovala nedávno hlava státu. Podle ní jsou pracovníci BIS řízení šéfem Michalem Koudelkou »čučkaři«. A proto jejího ředitele dokonce Zeman již pětkrát odmítl jmenovat generálem, i když vláda vždy jeho povýšení navrhla. Kabinet se o šestý pokus udělení generálských hvězd pro ředitele BIS pokusí znovu, a to během pondělního zasedání ministrů, kteří to mají schválit. Koudelka se ale nijak za svou práci nemusí stydět, vždyť třeba v roce 2019 obdržel významný metál od americké CIA.

Hrozby z Kremlu

Jak vy na nás, tak my na vás. Tím kabinetu premiéra Babiše pohrozila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. „Čím víc destruktivních kroků budou Češi podnikat, tím víc se jim toho v odpovědi dostane,“ prohlásila s tím, že obvinění Česka považuje za absurdní. A její slova do jisté míry včera potvrdil také sám ruský vládce, prezident Vladimír Putin (68). „Organizátoři jakýchkoliv provokací ohrožujících základní zájmy naší bezpečnosti budou litovat toho, co spáchali, jak už dávno nelitovali,” prohlásil ve svém pravidelném projevu k národu. Podle něho chce Moskva mít dobré vztahy se všemi, ale nedovolí nikomu překročit pomyslnou červenou linii. Pokud by ji někdo překročil, bude podle Putina Ruská federace tvrdě a rezolutně reagovat.

Babiš: Důkazy jsou neprůstřelné

Podle premiéra má Česko přesvědčivé důkazy o vině Ruska. České tajné služby podle něho pracovaly precizně a ve spolupráci s dalšími složkami. „Určitě tam byla spolupráce s dalšími zpravodajskými agenturami,“ řekl iDnes.cz včera Babiš s tím, že od hlavy státu cítí podporu a že se Zeman nyní seznamuje s kauzou dopodrobna. Prezident se totiž zatím vůbec nevyjádřil a rozhodl se k situaci promluvit až v neděli. Podle předsedy vlády by ale neměl otálet. „Možná by bylo lepší, kdyby reagoval osobně a o něco dříve,” dodal.

Osmnáctka vyhoštěných

K nejráznějšímu kroku proti zpravodajcům z Ruské federace přistoupila vláda před pěti dny poté, co BIS upozornila premiéra Andreje Babiše (66, ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (42, ČSSD), že moskevští agenti tajné služby GRU jsou zapojeni do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014. Při tom zemřeli dva Češi. Celou akci měla podle zjištění Bellingcat na svědomí šestičlenná jednotka. Kabinet se proto rozhodl vyhostit 18 členů ruského diplomatického sboru, kteří jsou právě podle BIS agenty tamní rozvědky. Rusko jako odvetu vyhostilo našich 20 pracovníků včetně zástupce velvyslance. To je ale více, než udělalo Česko, a kabinet proto nyní připravuje další odvetu. Co to bude? To ruskému velvyslanci v Praze Alexandru Zmejevskému měl včera večer sdělit už nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD), kterého prezident Zeman včera odpoledne jmenoval šéfem Černínského paláce. Do uzávěrky vydání ale další postup vlády nebyl znám.



Přečtěte si
AliAlice
24. 4. 2021 • 10:10

bello...no coment !!!

-bello-
22. 4. 2021 • 13:57

Pro mě Rusko hrozbou není, nejsem demagog a ovce.Pro mě je hrozbou Francie a Německoa jejich přelidněnost migran­ty.Ne­pama­tuji, že by vyhošťovala Francie po teroristických útocích diplomaty, přičemž agentů tam majjí víc , jak my, navíc teroristické buňky po celé Francii.A tohle + z východu Ukrajina ( věčně ublížená, ale líná, jako Francie ) je pro mě nebezpečím.
Zatímco my budeme svolávat svět k odvetě, svět si bude čile obchodovat.A mimochodem , když NATO , tak není divu, že na hranici s Ukrajinou Rusko!
Co je na tom nepochopitelného?
Já bych Putina na obranu našich hranic brala z fleku !!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.