Rusové odpověděli na tah Prahy! V obou zemích po 7 diplomatech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Rusové odpověděli na tah Prahy! V obou zemích po 7 diplomatech

Šéf diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)
Šéf diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) (Blesk: Alexandr Malachovsky)

Po čtvrteční diplomatické přestřelce musí Česko opustit další zaměstnanci ruského velvyslanectví. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (36, ČSSD) chce totiž srovnat stavy na obou ambasádách. Rusko mluví o provokacích, ale s novými počty souhlasí.

Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 28 diplomatů a 67 administrativních a technických pracovníků. Čechů v Moskvě je aktuálně 32, z toho 7 diplomatů a 25 úředníků. A podle čtvrtečních slov ministra Kulhánka je zapotřebí počet pracovníků srovnat. S tím podle včerejšího vyjádření souhlasí i Kreml. „K 31. květnu zůstane na ambasádách Ruska a ČR po sedmi diplomatech, 25 technických pracovnících a 19 místních zaměstnancích,“ informovala včera ruská diplomacie s tím, že „nezodpovědné a provokativní chování českých úřadů“ bolestivě zasáhlo i je.

Vrbětice jsou lež!

Že by se Rusko podílelo na výbuchu muničáku ve Vrběticích? Podle šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina (66) ani náhodou! Česko prý uboze lže a tvrdohlavě ničí mezinárodní stabilitu. „Ve svých akcích se (Česko) schovalo za nějakou naprosto ubohou a nízkou lží. Určena může být jen lidem s nedostatečně vysokou mírou inteligence,“ vzkázal Čechům velitel SVR Naryškin, jehož příslušníci zde působili pod diplomatickým krytím a v pondělí byli vyhoštěni. Jenže podle Rádia Svobodná Evropa stojí ruští agenti také za šesti výbuchy v Bulharsku v letech 2014 a 2015.

Vyhoštění Češi bydlí na zámku

Pracovníci českého velvyslanectví v Moskvě se domů vrátili v pondělí večer. Tehdy pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (42, ČSSD) uvedl, že se ocitli asi v nejtěžší životní situaci a někteří ani nemají kde bydlet. Rezort zahraničí jim tak zajistil ubytování v hotelu zámku Štiřín. „Naším úkolem je se o ně postarat. Při nejbližší příležitosti se s nimi chci sejít osobě a poděkovat jim,“ řekl Aha! šéf české diplomacie Kulhánek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.