Policie zatkla pět členů polovojenských jednotek! Podezření: Bojovali na Ukrajině! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Policie zatkla pět členů polovojenských jednotek! Podezření: Bojovali na Ukrajině!

Situace na Ukrajině se zhoršuje, (13.04.2021).
Situace na Ukrajině se zhoršuje, (13.04.2021). (Reuters)

V noční razii policie včera zatkla pět lidí, které podezřívá z terorismu. Měli se zapojovat do bojů na Ukrajině na straně proruských separatistů!

Pět zatčených je podezřelých ze spáchání teroristického útoku, financování terorismu, podpory a propagace terorismu. „Tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky,“ informoval státní zástupce Martin Bílý. Během včerejška podle Radiožurnálu detektivové zasahovali ve Slaném v bytě Ivana Kratochvíla, předsedy spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Jeden z jeho členů se měl zapojit do bojů na Ukrajině na straně separatistů. Další zatčení podle Respektu a Aktuálně.cz buď také jezdili bojovat, nebo tyto cesty chystali či organizovali. Vše se údajně dělo pod taktovkou členů ruské rozvědky GRU z ambasády v Praze, kteří byli vyhoštěni a v pondělí opustili Česko. Policisté ale informovali, že s vrbětickou kauzou toto vyšetřování nesouvisí. Jeden Čech už byl za zapojení do bojů na straně separatistů jako uprchlý odsouzen na 15 let vězení.

Horko na hranicích

Konflikt na Ukrajině vypukl po pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče (70). Ukrajinská vláda proruské separatisty od počátku označuje za teroristy. V oblasti v poslední době roste napětí kvůli přesunu ruských vojenských jednotek k hranici s Ukrajinou. NATO se obává, že Moskva chystá útok, ta to popírá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.