Češi z Kábulu unikli včas, ale... AFGHÁNISTÁN SE ZHROUTIL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Češi z Kábulu unikli včas, ale... AFGHÁNISTÁN SE ZHROUTIL!

Krize v Afghánistánu: Talibán převzal moc nad hlavním městem
Krize v Afghánistánu: Talibán převzal moc nad hlavním městem (Reuters)

Čeští diplomaté i někteří afghánští spolupracovníci spolu se svými rodinami už jsou v bezpečí! Armádní letoun je během včerejška dopravil z horkého Kábulu do Prahy. A to prakticky za pět minut dvanáct!

Nejméně 5 mrtvých si podle světových médií vyžádala tlačenice na kábulském Letišti Hámida Karzáího. Další umírali v zoufalé snaze chytit se některého z letadel, které odváželo západní diplomaty... Jen několik hodin před touto děsivou scénou letiště opustil první český vojenský speciál. Pak i tento areál z velké části ovládali bojovníci Tálibánu.

Češi jsou v bezpečí

První evakuační let dosedl v pražských Kbelích včera ráno, na jeho palubě byly desítky Čechů i spolupracovníků ambasády. Podle zdrojů Aha! ale velvyslanec ČR Jiří Baloun zatím na ambasádě zůstal, což potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček (42, ČSSD). Další evakuační let pak odletěl zpátky do Kábulu včera dopoledne. Kdo všechno se dostal na palubu, úřady – prý z bezpečnostních důvodů – tajily. Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová Aha! jen řekla, že další možné evakuační lety budou záviset na vývoji situace na tamním letišti. Hamáček pak uvedl, že bude jednat s hejtmany o integraci evakuovaných Afghánců, už prý má nějaké nabídky od samospráv.

CO JE TÁLIBÁN

  • Islamistické hnutí Tálibán vzniklo v roce 1994, hlavní směr vývoje země a jejího obyvatelstva určovalo v letech 1996 až 2001, tedy do začátku americké invaze.
  • Za jeho vlády panovala přísná omezení, dívky se např. nesměly vzdělávat ve školách, ženy musely chodit zahalené, muži zase měli chodit zarostlí a nesměli kouřit.
  • Spojené státy – a později i další země NATO včetně Česka – se zapojily do operace Trvalá svoboda. Ta byla reakcí na útoky na USA 11. září 2001, k nimž se přihlásil tehdejší vůdce teroristické organizace al-Káida, Usáma bin Ládin (†54). Tomu totiž tehdy vládnoucí Tálibán poskytoval útočiště. Po invazi se jeho bojovníci stáhli do ústraní a proti vojákům NATO vedli spíše partyzánskou válku.

KONEC VÁLKY? TO NEJHORŠÍ JEŠTĚ MŮŽE PŘIJÍT!

„Válka v Afghánistánu skončila. Dosáhli jsme toho, o co jsme usilovali, tedy osvobození naší země a nezávislosti našeho lidu,“ oznámil včera jeden z mluvčích Tálibánu. Islamistická organizace teď prý chce navázat vztahy s okolním světem. Podle bývalého náčelníka generálního štábu Petra Pavla (59) se teprve uvidí, co bude následovat. „Pokud by se z Afghánistánu stalo opět území bez jakékoliv kontroly, na kterém budou vznikat výcvikové tábory, budou se tam cvičit teroristi. Ti budou útočit na nepřátelské země. A my jsme jednou z nich,“ řekl včera. Takový scénář připouští i bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (83) „Nejdříve musí Tálibán stabilizovat zemi, a co se rozhodne udělat třeba po dvou letech, tak nevím. Je to možné,“ míní.

TRUMP: NEJVĚTŠÍ PORÁŽKA V DĚJINÁCH

Také poslední Američané z řad civilního personálu se včera snažili opustit horkou půdu Kábulu. Na letišti na průběh evakuace západních diplomatů dohlíželo na 6 tisíc amerických vojáků a několik stovek britských. Ti však evakuaci na čas přerušili. Letištní plochu totiž zaplavily tisíce afghánských civilistů, kteří se snažili před Tálibánem ze země prchnout. Za »zpackané stažení« sklidil prezident Joe Biden (78) kritiku od republikánských zákonodárců, přisadil si i jeho předchůdce Donald Trump (75) – jeho administrativa přitom stažení vojáků z USA s Tálibánem dojednala. „To, co Joe Biden udělal s Afghánistánem, se stalo legendou. Zapíše se to jako jedna z největších porážek v americké historii!“ napsal Trump ve svém prohlášení.

UZBECI SESTŘELILI LETOUN

Se zprávou o sestřelení afghánského letounu vyrukovali včera uzbečtí představitelé. Podle nich k incidentu došlo v neděli. „Síly protivzdušné obrany armády Uzbekistánu 15. srpna v Šerabadském okrese Surchondarské oblasti překazily pokus o nezákonné překročení hranice Uzbekistánu vojenským letounem Afghánistánu,“ řekl agentuře RIA Novosti představitel ministerstva obrany. Pilot letounu se podle něj katapultoval a přežil.

SPOLEK: ZACHRAŇTE VŠECHNY TLUMOČNÍKY

Za pomalou pomoc spolupracovníkům českých vojáků z řad Afghánců, převážně tlumočníků, už vláda kritiku z řad opozice schytala. Česko prý mělo reagovat rychleji a spolupracovníkům nabídnout azyl u nás. Včera si přisadil i spolek Vlčí mák, který stojí za iniciativou Zachraňme tlumočníky. Podle něj na seznam evakuovaných ministerstvo obrany v neděli večer zařadilo jiné dva tlumočníky, kteří na něm původně nebyli: „To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokážou dostavit na letiště.“ Spolek také včera uvedl, že ztratil kontakt s jedním z afghánských tlumočníků, zajmout ho prý měli tálibánci. Později se prý muž našel, byl zbitý, ale žije... Tálibán si podle bezpečnostních expertů po převzetí moci hodlá vyřídit účty se všemi, kdo nějakým způsobem »kolaborovali « se zahraničními vojáky, tedy třeba právě i s tlumočníky.



Přečtěte si
-bello-
17. 8. 2021 • 23:05

Už teď by se měly začít stavět hranice kolem Francie!

Je zajímavý, že NATO tvrdí, že Afghánská vláda selhala ( a nějaký Václav Klaus v Česku, že my selhali taky ).Ale nikdo neřekne nahlas, že Afghanistán měl být hlídaný na věky věků a stav díky tajným službám byl jasný každýmu , ovšem kromě Bidena ( což je něco jako český Drahoš)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.