Krize v Afghánistánu eskaluje: Pro diplomaty vyrazí speciál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krize v Afghánistánu eskaluje: Pro diplomaty vyrazí speciál

Islamisté z hnutí Tálibán ze všech stran postupují do metropole Kábul
Islamisté z hnutí Tálibán ze všech stran postupují do metropole Kábul (profimedia.cz)

Kábul neodolával bojovníkům Tálibánu moc dlouho, už včera vstoupili do města. Velení se je snažilo držet na uzdě, vydalo rozkaz, aby nedocházelo k násilnostem. I tak afghánský prezident Ašraf Ghání raději utekl ze země, nejspíš do Tádžikistánu.

Další státy evakuovaly ambasády. To platí i pro Česko, které pro své lidi a místní spolupracovníky vysílá vojenský speciál. Radikální islámské hnutí už má pod kontrolou většinu země. A to rychleji, než kdokoliv očekával. V sobotu se proto sešla česká Bezpečnostní rada státu, která rozhodla o evakuaci ambasády v Kábulu. Do Česka se mají vrátit dva diplomaté včetně velvyslance Jiřího Balouna a přepravit se sem mají i místní zaměstnanci, za které má naše země dle slov ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (37, ČSSD) plnou zodpovědnost. „Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit,“ uvedl šéf české diplomacie.

Personál zatím čeká pod ochranou na mezinárodním letišti v Kábulu, kde jsou tisíce vojáků USA a Británie. Do Česka se také budou moci dostat tlumočníci s rodinami, kteří spolupracovali na misích našich vojáků v Afghánistánu. Podle kritiků ale tento krok přišel pozdě a je otázkou, kolik lidí bude moci tuto nabídku ještě využít. Mluvčí armády Eva Zechmeisterová pak upřesnila, že v nejbližších dnech odletí do Kábulu armádní letoun, kterým budou diplomaté i další evakuováni. Bližší informace ale poskytnout nechtěla kvůli bezpečnosti. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (57, za ANO) se ale vše včas podaří stihnout. Dokonce v televizi CNN Prima řekl, že to může stoprocentně zaručit.

Nebe plné vrtulníků

Klíčovým místem pro evakuaci z Kábulu se nyní kvůli uzavřeným hraničním přechodům stalo mezinárodní kábulské letiště. Tam české diplomaty přemístila jednotka vojenské policie KAMBA. Například Američané pak využili svých vrtulníků v zemi a svoji ambasádu evakuují vzduchem. „Nechceme ani jednu nevinnou oběť, ani zraněné z řad afghánských civilistů, když přebíráme velení. Nevyhlašujeme ale příměří,“ uvedl pak v prohlášení mluvčí islamistického hnutí Zabíhulláh Mudžáhid. Ženám, diplomatům ani novinářům prý nehrozí žádné nebezpečí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.