Tálibán šokoval svět: Ženy, pojďte vládnout s námi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tálibán šokoval svět: Ženy, pojďte vládnout s námi!

Afghánské ženy se bojí o svobodu
Afghánské ženy se bojí o svobodu (Reuters)

Druhý den po ovládnutí Kábulu radikální islamistické hnutí oznámilo, jak si představuje další vládnutí. Obyvatelé Afghánistánu prý žádná krutovláda nečeká. I přes ujištění Tálibánu ale snaha cizinců i místních o uprchnutí ze země neustávala.

Obavy, že po návratu k moci se Tálibán krutě pomstí všem protivníkům a v zemi nastolí tvrdé islámské pořádky, se zatím nenaplnily. Představitelé radikálního hnutí naopak včera státní úředníky vyzvali, aby se vrátili zpět do práce, a vyhlásili všeobecnou amestii. A ženy, které se za předchozí hrůzovlády Tálibánu nemohly ani vzdělávat, teď dokonce jeho zástupci zvou do vlády. „Islámský emirát nechce, aby ženy byly oběťmi,“ řekl ve vysílání televize, kterou nyní Tálibán kontroluje, člen kulturní komise hnutí Inamulláh Samanganí.

„Podle práva šaría by měly být ve vládní struktuře,“ dodal. Dá se ale islamistům věřit? S novou vládou si už plácli Číňané, Rusové i Pákistánci. S Tálibánem hodlají spolupracovat. To Západ je zatím obezřetnější. „Je to těžké předjímat. Velkou otázkou totiž samozřejmě zůstane, jak se bude Tálibán chovat. A pokud se bude opakovat něco jako 11. září 2001, jsem si jistý, že dojde k přehodnocení u jednotlivých států,“ řekl Aha! český velvyslanec při NATO Jakub Landovský (44), který nevyloučil, že Severoatlantická aliance by v takovém případě mohla vyslat své síly zpět.

Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla

Video se připravuje ...

Velvyslanec už odletěl

Až včera dopoledne přistál v Kábulu druhý evakuační speciál. Ten sice odletěl z Prahy již v pondělí, kvůli chaotické situaci na afghánském letišti ale musel vyčkávat v Baku. Dopravit do Česka by měl zbytek afghánských spolupracovníků a zejména velvyslance Jiřího Balouna. Ten v zemi dosud zůstával, aby evakuace koordinoval. Včera odpoledne pak ministr zahraničí Jakub Kulhánek (37, ČSSD) na Twitteru potvrdil, že stroj už vzlétl i s velvyslancem na palubě.

Evakuce: Vozili »sardinky« i vzduch

Zoufalá snaha dostat se ze země vedla některé afghánské civilisty doslova k šíleným činům. Někteří z nich nalezli smrt, když se zachytili podvozku amerického vojenského letounu, z nějž po vystoupání do výšky spadli. Pondělní evakuace ale také přinesla nový rekord. Transportní letoun C-17 Globemaster, do kterého se běžně vejde 134 výsadkářů, totiž v nákladovém prostoru přepravil 670 Afghánců! Naopak první evakuační let německého Bundeswehru vzbudil rozpaky. Stroj A400M určený až pro 114 osob evakuoval z pondělka na včerejšek do sousedního Uzbekistánu jen 7 lidí! Podle ministerstva obrany jiná možnost kvůli chaosu na letišti nebyla.

Sbal prachy a vypadni?

Dosavadní afghánský prezident Ašraf Ghaní (72), který před postupujícím Tálibánem uprchl ze země již během neděle, prý necestoval zrovna nalehko. Podle mluvčího ruské ambsády v Kábulu Nikity Iščenka Ghání uletěl v helikoptéře plné peněz. „Pokud jde o zhroucení afghánského režimu, nejvýstižněji ho charakterizuje to, jak Ghaní uprchl z Afghánistánu. Čtyři auta byla plná peněz. Další se pokusili dostat do helikoptéry, ale všechno se tam nevešlo. Část peněz tak zůstala ležet na rozjezdové dráze,“ citovala mluvčího agentura RIA Novosti. Agentura již dříve uvedla, že Ghání se nyní skrývá v Ománu, ten to ale popřel. V neděli média psala, že utekl do Uzbekistánu či Tádžikistánu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.