Tlumočník tvrdí, že ho Češi nechali na letišti. Ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tlumočník tvrdí, že ho Češi nechali na letišti. Ale...

Tlumočník tvrdí, že ho Češi nechali na letišti...
Tlumočník tvrdí, že ho Češi nechali na letišti... (Foto Aha! – J. Poláček, D. Malík, armáda ČR)

Jako velký úspěch se hodnotí česká záchranná mise z Kábulu. Do Prahy bylo třemi lety evakuováno 195 lidí. Podle americké stanice CNN ale přímo na dráze naše armáda nechala jednoho tlumočníka s rodinou.

A jak náročná operace na místě probíhala? To včera barvitě popsal velvyslanec Jiří Baloun (60). Do třetího českého airbusu se podle americké CNN nepodařilo dostat afghánskému tlumočníkovi Rafiulláhovi (33), jeho ženě a čtyřletému synovi. Rodina přitom před kábulským letištěm čekala na záchranu tři dny. Naděje jim svitla, když pro ně přišli čeští vojáci. Pak ale podle jeho výkladu přišlo, co nečekali.

„Najednou nás nechali těsně před letadlem se slovy, že je letoun plný a neposkytli žádnou informaci o jiném letadle,“ tvrdí Rafiulláh a dodává, že američtí a turečtí vojáci jim poté na letišti nabídli přístřeší. Ze země se pak on a jeho rodina měli dostat na palubě letounu USA. Evakuace jiným státem „Postarali jsme se o všechny spolupracovníky, kteří byli zařazeni do programu, byli prověřeni screeningovými testy,“ napsal Aha! k incidentu Jakub Fajnor z ministerstva obrany. Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (37, ČSSD) včera oznámil, že všichni, kteří byli kontaktováni, a projevili zájem, se dostali do bezpečí.

Nevyloučil ale, že další spolupracovníci mohou být případně evakuováni spojenci. „Dva Afghánci s vazbami na ČR by měli být přepravováni americkým letectvem,“ dodal ministr s tím, že dochází k ověřování totožnosti, zda jde o afghánské spolupracovníky. Sám premiér Andrej Babiš (66, ANO) pak pochválil šéfa Černínského paláce, velvyslanec Balouna a armádu za organizaci složité evakuace. „Podařilo se zachránit mnoho životů, zachránili jsme všechny, které jsme chtěli… konstatovali jsme tak, že záchranná akce byla ukončena,“ řekl předseda vlády.

Velvyslanec a generál Jiří Baloun: Prach, chaos, střelba, létající vrtulníky! ...spojení téměř nefungovalo

Na jedno ze státních vyznamenání udělované prezidentem Milošem Zeman (76) chce českého velvyslanec z Afghánistánu za jeho práci navrhnout premiér Babiš. Jeden »metál« už Baloun za řízení evakuace dostane mnohem dříve, a to od ministra zahraničí. „Dostane rezortní nejvyšší ocenění, tedy medaili Za zásluhy o diplomacii,“ uvedl Kulhánek. Podle Balouna ale celý úspěch není jenom jeho zásluha, ale sedmnáctičlenného týmu, který s ním na operaci dělal. A co dalšího ze záchrany prozradil?

„Představa, že někdo přijde na terminál s kufrem a řekne, já jsem ten a ten a letím tam a tam, je hvězdně vzdálená od toho, co se tam dělo.”

„Představte si letiště, kde jsou stovky lidí, do toho stovky amerických mariňáků s nabitými zbraněmi, venku stojí tisíce lidí. Do toho naši vojáci, kteří dopravují lidi od brány na terminál asi dva kilometry. Prach, chaos, střelba, létající vrtulníky.“

„V pondělí se situace vyhrotila, kolem letiště se srocovaly tisíce lidí. Byla střelba, několik mrtvých a střelných poranění. Letiště bylo zavřené, brány byly zavřené. Naše letadlo nemohlo přistát a museli jsme ho nechat odletět.“

„Na letišti byly velmi slabé telekomunikační sítě, ke každému druhému hovoru se nedostanete, protože kvůli špatnému spojení neproběhnou. Stávalo se, že lidé samovolně vyrazili k letišti a poté se snažili s námi spojit. Někdy se to podařilo, někdy ne.“

„Na úkor svých osobních věcí jsem ve svém kufru do vlasti dovezl ze stožáru ambasády českou vlajku, státní znak a ceduli s nápisem našeho velvyslanectví v Afghánistánu.“

„Když jsem v úterý nastupoval do letadla, řekl jsem pilotovi: ‚Plukovníku, rád Vás vidím‘ a on na to: ‚To věřím‘. Nyní musím říct to samé, rád vás vidím. Znamená to totiž, že jsem doma.“

Zůstanou Afghánci v Česku?

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (42, ČSSD) stát zatím neví, kolik evakuovaných Afghánců bude chtít v Česku zůstat. „Informace budeme mít až po skončení karantény a ukončení všech pohovorů,“ řekl vicepremiér. To předseda vlády Babiš naznačil, že někteří by mohli zamířit do zahraničí, třeba za svými příbuznými do Německa či Francie.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.