Odborník o Putinovi: Proč se chová jako psychopat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odborník o Putinovi: Proč se chová jako psychopat!

Proč bychom se měli Putina bát?
Proč bychom se měli Putina bát?  (Reuters, Kreml, archiv V. Putina)

Bude další světová válka! Ruský prezident Vladimir Putin (69) je všehoschopný! Ukrajinou to jenom začíná! „Zase to všichni přehání,“ říkají si někteří, když čtou varování expertů. Jenže co když to zopakuje někdo, kdo Putina zažil na vlastní kůži?

Historik Alexej Kelin (79) je sice rodák z Pelhřimova, jeho táta byl ale ruský emigrant, který utekl před sovětským terorem. Sám je atamanem donských kozáků v exilu, vystupuje jako tvrdý kritik putinovského režimu a je spoluautorem Dějin Ruska 20. století. Navíc se s Putinem několikrát setkal a zažil tak na vlastní kůži jeho proměnu. Před ruským prezidentem, jeho agresí a složitou povahou teď varuje nejen Česko, ale i celý svět.

Vy jste se s Vladimirem Putinem několikrát osobně setkal. Jaký byl?

„Ano, několikrát, ale jen dvakrát jsem s ním mohl opravdu mluvit. Pokaždé byl úplně jiný, až jsem přemýšlel, jestli není něco na fámách o jeho dvojnících. On se mění a vyvíjí. V roce 2006 (kdy byl Putin na návštěvě Prahy, pozn. red.) to ještě vypadalo, že se s ním dá konstruktivně komunikovat, tak jsem mu vykládal nějaké věci o jejich vadné politice vůči ruské diaspoře po světě. Byl konstruktivní, pozval si tehdy svého ministra kultury a začal ho tam úkolovat. Podruhé to bylo v roce 2010 a to už se choval přesně jako jeho oblíbený vzor, imperátor Alexandr III. Byl namyšlený, arogantní. Když mu tam Adam Michnik (polský historik, publicista, pozn. red.) připomněl ruské aktivisty, dostal hysterický záchvat. Hlavně když zmínil Chodorkovského (jeden z oligarchů stíhaných Putinovým režimem, pozn. red.), Putin úplně zesinal a začal ječet, že ten vůbec neměl zůstat naživu.“

Jak byste popsal jeho povahu, osobnost?

„To byste se měla zeptat buď Chocholouška, nebo některého z našich psychiatrů. Jedná se podle mě jednoznačně o psychopatickou osobnost a ten stav se zhoršuje. Mluvil jsem s řadou lidí, kteří s ním spolupracovali a seděli vedle něho na poradách a popisovali ten jeho vývoj. On ze sebe nejprve dělal demokrata, protože věděl, že je to v kurzu, ale teď už je to člověk, který jen běsní a nadává.“

Přitom se rád se prezentuje jako pejskař, sportovec i milující otec od rodiny. Je to jen přetvářka?

„On si podle mého laického názoru touhle sebeprezentací jen léčí mindráky z dětství. Byl malý ošklivý chlapec otloukánek, v pouličním gangu ho ponižovali. Kvůli tomu začal dělat bojové sporty. I v prostředí KGB se k němu chovali opovržlivě, to jsou ty jeho známé přezdívky, »bílý mol« nebo »vajgl«. Chce se prostě prezentovat jako nadsamec. Navíc dobře zná psychologii svých voličů, těch jednoduchých duší, produktů sovětské výchovy. A ví, že je osloví. Na intelektuály ani necílí.“

Proč zrovna teď upřel své zraky na Ukrajinu?

„Neví, kam dál. Jemu se podařilo víceméně zbavit oligarchů, proti nimž se vymezoval a s nimiž bojoval o moc. Teď se opírá o vojenské silové složky, což znamená, že sedí na tygrovi, z kterého se nedá slézt. Nepomohl ani covid, protože zpanikařil, začal se stranit lidí, nikoho k němu blízko nepouštěli. Stýká se jen s omezeným okruhem lidí, což jsou ti ze silových struktur. Mají svérázný pohled na svět a potvrzují mu, že ‚pokud se nás svět nebojí, tak si nás neváží‘. Zkrátka, že je potřeba tento svět strašit, což je metoda, která se mu osvědčovala už v pouličním gangu, když byl chlapec.“

Celý rozhovor naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (24. 2. 2022)

VNUK KUCHAŘE

Jeho dědeček Spiridon Putin nejprve vařil v hotelu Astoria v Sankt Petěrburgu aristokratické smetánce, po bolševické revoluci byl osobním kuchařem Lenina i Stalina. Sám Vladimir, který vyrůstal v jednopokojovce a jeho rodiče byli dělníci, o luxusním životě musel jen snít.

NÁSILNÍK

Vzrůstem malý a neduživý. »Voloďu« spolužáci šikanovali, a tak se z něho stal nadšenec do juda. Jeho učitelka nedávno vzpomínala, že ve 14 letech zlomil spolužákovi nohu se slovy: „Někteří rozumí jen násilí.“.

AGENT

Poté, co vystudoval v Leningradu práva, se plně přihlásil k barvám tajné služby KGB a byl agentem v Německé demokratické republice. Do Drážďan přesídlil i svoji rodinu. Zabýval se průmyslovou špionáží; vzhledem k tomu, že nešlo o žádnou akční buňku, dle některých vzpomínek prý nic moc nedělal a jen shromažďoval výstřižky z místních tiskovin.

DIKTÁTOR

Po pádu režimu se stal šéfem FSB, nástupkyně KGB, na jejím hřbetu se pak vyšvihl do čela státu. Prezidentem je (s malou pauzičkou) od roku 2012, buduje kult osobnosti a dle těch nejurputnějších kritiků vězní, tráví či dokonce nechává »odstraňovat« svoje oponenty...

PEJSKAŘ

Od diktátorů po americké prezidenty se politici rádi prezentují láskou ke zvířatům. Putin měl na tohle fenku labradora Konni. Údajně ji zlomyslně pojmenoval po někdejší ministryni zahraničí USA Condoleezze Riceové. Konni žila 15 let, Putin ji rád vodil na konference a mluvil o ní jako o své největší rádkyni.

AGRESOR

Když se odštěpily Jižní Osetie a Abcházie od Gruzie s tím, že chtějí patřit k Rusku, byla to pro Putina jenom rozcvička. Roku 2014 si podobným způsobem »vzal« od Ukrajiny Krym a teď sahá po dalších tučných soustech v Donbasu. Někteří mluví o jeho snu obnovit SSSR, zasvěcenější ale spíše o návratu carského impéria.

Přečtěte si
-bello-
24. 2. 2022 • 20:39

Historik Alexej Kelin (79) by se měl držet svého kopyta!
Není ani psycholog, ani politolog, ani vojevůdce a kdyby ještě chvilku mluvil, řekla bych mu, já chci na chvilku do střední Evropy Putina.
Srovnal by naši připodělanost Merkelové, Macronovi , zrušil by Schengen a dal by hranice. Pokus kamarádit se s Francouzko- arabskou republikou , anebo Německo-tureckou nevyšel a to " něco za něco" je pro nás - z vyššího morálního principu - přísliš drahé.
Historik by měl vědět, že co říká jsou kecy a všechno směřuje jen, aby Západ upevnil moc.
Historik mi jistě poví, kde byl a jak radil, když v Jugošce byla genocida, Havel kejval na bombardování , Dientsbier z USA radil a americký generál vkázal " držte huby a pojdte si to sem zkusit!" KFOR tam stál a nemohl nic dělat.Madlénka Albrightová měla v Jugošce své kšefty a jak se chovala bylo na zvracení.Ale Západ jí rucelíbal a zpovykovaní Češi taky.
Ukrajinu bych já oplotila , nemá tady co dělat.
Putinovi bych do toho nemluvila.
Výhrůžky Západu zcela jistě on zvážil.Mimochodem Ukrajina se vůči Čechům nikdy přátelsky nechovala.A nyní jí chtěl Západ i do NATO, ale honem cuknul.

mbmb
24. 2. 2022 • 11:13

Politika kde vám lezou všichni do zadku vede zákonitě k deformaci, Brežněv si myslel že je krásnější než Delon! A náš darecek?! Máme zázračné doktory ,z ruiny udelali stojící pytel

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.