Lidé si připomněli oběti nacistů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lidé si připomněli oběti nacistů

Lidický památník
Lidický památník (Archív Památníku Lidice)

Osmdesát let od lidické tragédie, kdy nacisté vypálili celou obec a zavraždili 340 jejích obyvatel, si včera připomněli lidé i ústavní špičky. A politici zmínili i smutnou paralelu nacistického zvěrstva se současným děním na Ukrajině. 

Při vzpomínce vyhlazení středočeských Lidic nechybělo ani pár posledních přeživších obyvatel vsi, jejich potomci či ústavní špičky, mezi nimi šéfové obou komor Parlamentu nebo premiér Petr Fiala (57, ODS). Poklonit se památce přijel i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis (53), který řekl, že jeho země kvůli ruskému běsnění má nyní stovky novodobých Lidic. Kdo ale na pietě hledal prezidenta Miloše Zemana (77), ten se nedočkal. Hrad zaslal jen věnec a jeho mluvčí Ovčáček na dotaz, proč hlava státu nedorazila, nereagoval. Lidický památník byl podle webu Seznam Zprávy jen informován, že za to mohou pracovní důvody.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.