80 LET OD ŘÁDĚNÍ NACISTŮ V LIDICÍCH: Záminkou pro masakr dopis milence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

80 LET OD ŘÁDĚNÍ NACISTŮ V LIDICÍCH: Záminkou pro masakr dopis milence

Lidice před vypálením.
Lidice před vypálením.  (Foto Aha! – Jakub Poláček, archiv Marie Šupíkové, INT)

Za smrt kata českého národa se pomstili vražděním nevinných lidí! Krutost nacistů na českém území po atentátu hrdinných parašutistů na protektora Reinharda Heydricha před 80 lety nabrala obludných rozměrů. To nejstrašnější se odehrálo 10. června 1942, kdy hrdlořezové vypálili středočeské Lidice. Popravili všechny zadržené muže, ženy uvěznili v lágrech, většinu dětí zplynovali...

Záminkou pro vyhlazení Lidic byl dopis, kterým se místní obyvatel Josef Říha snažil ukončit nemanželský poměr s Annou Maruščákovou. Nechtěl však ztratit tvář a přiznat manželství, a proto si vymyslel, že musí zmizet kvůli odbojové činnosti. Shodou okolností se list dostal do rukou starosty Slaného Jaroslava Pály (1882 – 1963), který ho měl v atmosféře strachu po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha předat gestapu. Zadržená Maruščáková během výslechu zmínila, že se zná s Josefem Horákem, jenž v té době už sloužil v britském Královském letectvu. Pomstychtiví Němci, kteří tehdy neměli o atentátnících žádné poznatky, rychle usoudili, že se místní podíleli na útoku na Heydricha.

Trosky vsi po zničení v roce 1942.

Neušetřili ani děti

Jednotky SS a německé policie obklíčili Lidice 9. června večer. Nacisté všechny muže uvěznili ve sklepě Horákova statku, jehož stodolu druhý den obložili matracemi a začali s popravami. Na jatka se přijel osobně podívat velitel policie Karl Hermann Frank (1898 – 1946) a již během poledne mu jeho podřízení hlásili, že zastřelili všech 173 zadržených mužů. Během odpoledne začalo vypalování domů a později i všech důležitých míst včetně hřbitova. Celkem 195 lidických žen bylo postupně převezeno do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Nebývale krutá, i na německé poměry, byla poprava 82 dětí, které fašisté zplynovali ve vyhlazovacím automobilu v polském Chełmnu. Konce války se nedožilo 340 obyvatel Lidic z původního počtu 504, 192 mužů, 60 žen a 88 dětí...

Fotografie dětí z místní školy vznikla krátce před tragédií.

Lidice přežily

Vyhlazená obec měla podle nacistických plánů zmizet ze všech map a jméno vesnice mělo být zapomenuto. Avšak jakmile svět obletěla zpráva o vykonaném zvěrstvu, vzedmula se vlna solidarity. Obce a města po celém světě se přejmenovaly na Lidice, a název vesnice se dokonce stal i populárním ženským jménem. Lidice či Lídice se jmenuje už třetí generace žen, a to zejména v Latinské Americe.

Masakr ve filmu

Lidická tragédie se otiskla i do světa kinematografie. V roce 2011 šel do kin výborně herecky obsazený film Lidice s Karlem Rodenem v jedné z hlavních rolí. Snímek věrně pojednává o nelidských hrůzách nacistické zlovůle a vypráví smutný příběh středočeské obce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.