Atentát za bílého dne: Zabili expremiéra Abeho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Atentát za bílého dne: Zabili expremiéra Abeho!

Útočník střílel z několika metrů
Útočník střílel z několika metrů (Foto Aha! – K. Kopáč, Reuters)

V horor se změnil závěr předvolební kampaně do horní komory parlamentu v Japonsku. Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (†67) byl včera na ulici zastřelen přímo mezi svými příznivci.

Po převezu do nemocnice následkům zranění podlehl. Klidné setkání s voliči se rychle změnilo v jeden z nejčernějších dnů tamní politiky. Stačily dva výstřely a bývalý nejdéle sloužící premiér v historii Japonska se skácel k zemi. Podle Reuters byl postřelen na pravé straně krku a levé straně hrudníku. „Je to barbarský čin,“ vyjádřil svoji lítost současný premiér Fumio Kišida (64). Už při převozu do špitálu ale Abe nejevil známky života a lékaři posléze za příčinu smrti označili vykrvácení. Ačkoliv byl údajný útočník hned chycen, motiv je stále nejasný. Policii sice řekl, že nebyl s expremiérem spokojený a chtěl ho podle televize NHK zabít, ale agentura Kjódó uvedla, že podezřelého k útoku nevedla zášť vůči politickému přesvědčení bývalého premiéra. Podezřelý je podle médií bývalý člen japonského námořnictva Teceju Jamagami (41). K útoku měl použít podomácku vyrobenou zbraň.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.