Parašutisty a odbojáře udal Karel Čurda: Zrádce se přihlásil sám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Parašutisty a odbojáře udal Karel Čurda: Zrádce se přihlásil sám!

Jiří Kapr ukazuje dům v Manětíně, kde Čurda ﷯bydlel.
Jiří Kapr ukazuje dům v Manětíně, kde Čurda ﷯bydlel. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka,ČTK a archiv Jiřího Kapra)

Velké překvapení zažili četníci po skončení druhé světové války v Manětíně na Plzeňsku. Na stanici totiž přišel muž a prohlásil o sobě, že je Karel Čurda, parašutista, co se roky skrýval. Nikdo tehdy netušil, že jde o zrádce, který před 80 lety po atentátu na Heydricha udal gestapu své kamarády i odbojáře.

Byl to strašný čin. Nikdo z jím označených lidí řádění gestapa nepřežil. Čurda shrábl odměnu pět milionů korun, změnil si jméno na Jerhot. Žil v Praze a začal si užívat krví potřísněného bohatství. Oženil se a v únoru 1944 se mu narodil syn Karel. Začátkem dubna 1945 vyzvedl Čurda v pražské bance zbytek peněz. S 3,5 milionu, manželkou Marií a synem Karlem 11. dubna dorazil do Manětína na Plzeňsku. „Ubytoval se v domku u Češky Jindřišky Řepové. Byla matkou gestapáka Roberta Ereta, který působil v Praze a byl Čurdovým švagrem.

Jejich manželky byly sestry,“ řekl kronikář Nečtin a místní historik Jiří Kapr (53). Čurda byl přesvědčený, že se na jeho zradu nepřijde. Vždyť všichni, kteří o něm věděli, byli mrtví. Sebejistě tak nakráčel na místní četnickou stanici. „Bylo to 5. května, v den, kdy do Manětína přišli Američané. Prohlásil o sobě, že je parašutista, jménem Karel Čurda, za války se skrýval a chce, aby ho odvezli do Prahy,“ řekl Kapr. Četníci informovali Prahu. Dopravili ho k soudu do Plzně a odtud následně do Prahy.

Skončil na šibenici

Čurdu v Praze vyslýchal štábní kapitán Jaromír Nechanský. Nejdříve ho propustil a pak opět zatkl. „Náhodou se ze zprávy z Anglie dozvěděl, že Čurda je zrádce. Prozradil ho Němec, který skočil v zajetí,“ uvedl Jiří Kapr. Čurda se 16. 6. 1945 ke zradě přiznal. Mimořádný lidový soud v Praze ho 29. 4. 1947 odsoudil k trestu smrti oběšením, který byl ihned vykonán. Čurda zemřel v 11:57 hodin.

Co se stalo s penězi?

Čurda přijel do Manětína s 3,5 milionu. „Při výsleších řekl, že o penězích nic neví. Pak tvrdil, že gestapák zvaný Diablo peníze uložil na jeho jméno v německé bance. Jeho žena Marie, řekla, že Čurda peníze schoval někde v domě a jí dal 70 tisíc. Pak tvrdila, že peníze našla a spálila. Faktem je, že četníci u ní zajistili 73 tisíc korun,“ uvedl Kapr. Co se s ostatními penězi stalo, zůstává záhadou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.