Nešťastná událost na filmovém plátně: Notre-Dame ZNOVU HOŘÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nešťastná událost na filmovém plátně: Notre-Dame ZNOVU HOŘÍ!

Katedrála Notre-Dame se po požárů vrátí do své původní podoby.
Katedrála Notre-Dame se po požárů vrátí do své původní podoby. (Reuters, Blesk - Veronika Zabilanská)

„Pařížská katedrála Notre-Dame je v plamenech!“ znělo ve zprávách televizních stanic po celém světě. V přímém přenosu lidé s hrůzou sledovali, jak jednu z nejslavnějších památek pohlcuje oheň. Hasiči s požárem bojovali dvanáct hodin. O nešťastné události, od které za pár dní uplynou tři roky, nyní vznikl film.

Je Pondělí velikonoční, 15. dubna 2019, a v katedrále probíhá slavnostní mše. V 18.17 hodin začne hořet, hasiči ale dostanou zprávu až o půl hodiny později. „Byl to první pracovní den v Notre-Dame pro novou protipožární hlídku, když se spustil alarm o detekci požáru. Člen nové hlídky nikdy katedrálu nenavštívil. Neznal ji,“ popisuje začátek nešťastné události francouzský režisér Jean- Jacques Annaud (78), který se požárem zabýval měsíce, aby ho co nejvěrněji přenesl na plátno.

CHRLIČI ZVRACÍ OLOVO

Pár filmových scén točil přímo ve vyhořelé katedrále, která nyní prochází rekonstrukcí. „Samozřejmě to bylo s velmi malým štábem a poté, co jsme se podřídili extrémním bezpečnostním opatřením: naše ochranné obleky proti olovu a kostýmy herců musely být ihned po skončení natočení scény odvezeny ke spálení,“ líčí režisér. Právě výskyt olova byl po požáru velkým problémem, zavíraly se i školy v okolí. „Oheň byl ve skutečnosti tak silný, že stoupající žár vynášel do vzduchu uhlíky a žhavé částečky, které pak dopadaly na náměstí i dál. Popel unášený větrem spadl až za Musée d’Orsay! Chrliči chrlili sírově zbarvené výpary a doslova zvraceli olovo z roztavené střechy,“ popisuje tragickou událost.

Notre-Dame v plamenech: Film o slavné katastrofě natočil režisér Jména růže!

Video se připravuje ...

Film Notre-Dame v plamenech uvidíte v kinech od 21. dubna.

70 KUBÍKŮ HOŘÍCÍHO MATERIÁLU

Některé záběry vznikly v jiných francouzských katedrálách (Bourges a Sens), pro většinu se ale stavěly dekorace. Jedna z nejnáročnějších scén, pád klenby chrámu, ve filmu trvá jeden a půl minuty, chystala se ale týdny. „Největší studio jsme vybavili tak, abychom měli pro pád výšku asi dvacet metrů a 70 m³ hořících materiálů. Ve stanovený čas bylo vše zapáleno a od té chvíle jsme měli minutu a patnáct sekund, než se žár a kouř stanou nekontrolovatelné a nebezpečné,“ líčí Annaud. Některé kamery stály uprostřed plamenů chráněny žáruvzdornými ocelovými boxy s ventilací. Vydržely všechny.

Víte, že...

…dodnes se nepřišlo na to, co požár způsobilo? Nejspíše šlo o elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. O úmyslné zapálení se prý nejedná.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (3. 4. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.