Požáry decimují republiku: První oběť (†72) vypalování trávy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Požáry decimují republiku: První oběť (†72) vypalování trávy

S požáry bojují i hasiči v Moravskoslezském kraji.
S požáry bojují i hasiči v Moravskoslezském kraji. (Foto HZS)

Hasiči nevědí, kam vyjet dřív! Kvůli extrémnímu nárůstu požárů v souvislosti s dlouhotrvajícím suchem musí do akce mnohem častěji než jindy. Jen ve středních Čechách hořelo od začátku března více než 200krát.

Velké procento požárů přitom způsobují podle hasičů lidé vypalováním trávy, suchého listí či klestí. Na to podle všeho doplatil v sobotu senior (†72) v Krsicích na Písecku. Muž se nadýchal jedovatého kouře a zkolaboval. Záchranáři dělali, co mohli, ale pomoci mu už nedokázali. „Přesnou příčinu smrti určí pitva,“ sdělila policistka Lenka Pokorná. Vážné popáleniny na obou nohou zase utrpěl muž při vypalování trávy v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Chtěl uhasit rychle se šířící plameny a vzplály na něm kalhoty. Následoval letecký transport do nemocnice.

Vyhlásili nebezpečí

Neúnosná situace donutila středočeské hejtmanství k vyhlášení tzv. období dlouhotrvajícího sucha. V celém regionu platí přísný zákaz vypalování trávy.

Přečtěte si
ptacek5
28. 3. 2022 • 11:00

Vzhledem k tomu, že je vypalování trávy zakázáno zákonem, tak by měl každý, kdo ten zákon poruší dostat trest. Když nemá čivava náhubek, tak majitel dostane 500 Kč pokutu. A když vypálí půl zahradní kolonie nebo paseku, tak co se mu stane?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.