Chtěl zabít 6 lidí, dostal 12 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Chtěl zabít 6 lidí, dostal 12 let!

Žhář u soudu.
Žhář u soudu. ( Foto Aha! – Robert Klejch, HZS Praha)

Vyhodili ho z bytu, a tak se rozhodl krutým způsobem pomstít. Byt, kde spalo šest jeho krajanů včetně měsíčního miminka, zapálil. Van Doan Mai (38) se včera u soudu dohodl na trestu 12 let vězení.

Drama se odehrálo loni 16. května v paneláku v pražské Hostivaři. Muž nejprve na čerpací stanici natankoval do plastové konve 7,7 litru benzinu a bez placení zmizel. V pět hodin ráno pak hořlavinu rozlil v předsíni a škrtl. Věděl, že lidé uvnitř nebudou mít únikovou cestu...

Naštěstí se jeden z obyvatelů bytu vzbudil a zburcoval ostatní. Oheň se jim nedařilo uhasit, ale dokázali zavolat příbuzným, aby přivolali hasiče, protože sami neumějí česky. Z bytu je vyvedli policisté, jimž se podařilo vyrazit dveře. „Vím, že jsem se provinil, lituji svého jednání,“ řekl žhář. Se státní zástupkyní sjednal tzv. dohodu o vině a trestu a soud ji schválil bez nutnosti dokazování. V případě klasického procesu by mu hrozilo doživotí.

Jako v Bohumíně

Muž si počínal podobně jako Zdeněk Konopka (56), který ze msty podpálil 8. srpna 2020 byt v Bohumíně. Při požáru v 11. patře uhořelo šest lidí, dalších pět se zabilo pádem z okna. Konopka dostal doživotí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.