Neštěstí včelaře Štefana Kosova (60): Shořel mu milovaný včelín! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Neštěstí včelaře Štefana Kosova (60): Shořel mu milovaný včelín!

Štefan se do včelaření zamiloval.
Štefan se do včelaření zamiloval. (Foto Štefan)

Před dvanácti lety propadl Štefan Kosov (60) včelaření. Postavil si včelín, ve kterém trávil prakticky veškerý svůj volný čas. Jenže teď o svoji lásku přišel. Někdo mu totiž včelín zapálil a po požáru z něj zbylo jen ohořelé torzo.

Úly, rámy, stáčecí stroj a především několik včelstev strávil požár, který zachvátil včelín v Hříškově u Postoloprt. Stavební dělník Štefan Kosov si ho vysnil, vymyslel, vyšperkoval. O včely láskyplně pečoval, pravidelně stáčel med, který od něj odebírali místní i přespolní. „Nikdy jsem tu neměl žádný problém s lidmi, byli rádi, že jim včely opylují květy stromů. Až jednou mi známý zavolal, že jsou do včelína pootevřená okna,“ svěřil se muž. Přišlo mu to divné, protože včelín vždy pečlivě kontroloval a zamykal, aby mu včelstva nebo vybavení nikdo neukradl. „Byl jsem zrovna v Mostě a plánoval jsem, že cestou zpátky se ve včelíně zastavím a okna pozavírám,“ přiblížil Štefan Kosov. To už ale nestihl...

Proboha proč?

Když včelař dorazil na místo, zůstat stát jako opařený. To, co dlouhé roky budoval, vzal oheň. „Bylo mi z toho do breku, vůbec jsem tomu nemohl uvěřit. Teprve když jsem se trochu vzpamatoval, začalo mi docházet, že jsem přišel o všechno, co jsem měl tak rád,“ zadržoval včelař slzy. Stále nechápe, kdo a proč to podpálil. „Našly se kolem dětské stopy, tak je možné, že si tu hrály děti, které dovnitř hodily třeba sirku,“ povzdechl si. Vzhledem k tomu, že většina vybavení byla ze dřeva, stačil k neštěstí malý plamínek.

Vzpamatuje se?

Chuť do dalšího včelaření vzala zasvé. „Podlomilo mi to nohy a řekl jsem, že už včely chovat nebudu. Nedokážu si představit, že bych znovu budoval to, co jsem tu měl. Nemám na to ani sílu ani peníze,“ posteskl si odevzdaně. Jeho rezignace ale vyburcovala kamarády, kteří se rozhodli, že mu v jeho těžké chvíli pomůžou. Ladislav Paur se rozhodl pro kamaráda Štefana založit sbírku. „Když jsem viděl při odklízení spáleniště, jak tvrdý chlap pláče, musel jsem něco udělat,“ vysvětlil. + Dobrá každá koruna Jestli se podaří obnovit včelín a vrátit Štefanovi jeho smysl života, záleží teď na lidech s dobrým srdcem. Pomoct může každá koruna. Potřebné informace lze najít na https://www.donio.cz/sbirka-na-vypaleny-vcelin.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.