Historická událost na pohřbu rabína v Izraeli: 750 000 truchlících! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Historická událost na pohřbu rabína v Izraeli: 750 000 truchlících!

Rabínovi se přezdívalo Kníže Tóry.
Rabínovi se přezdívalo Kníže Tóry. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Městečko Bnei u Tel Avivu se v neděli zapsalo do historie Izraele. Sešlo se v něm totiž údajně přes 750 tisíc věřících, aby na poslední cestu vyprovodili rabína Chaima Kanievskyho (†94). Jedná se o jedno z největších shromáždění, jaké země pamatuje.

Kanievsky, odborník na židovské právo, měl v komunitě tak silné slovo, že jeho rozhodnutí se považovala za téměř svatá a jejich dodržování bylo pro židy samozřejmostí. Jeden z posledních vůdců ultraortodoxní židovské komunity v Izraeli, který se narodil ještě před holokaustem, zemřel v důsledku kolapsu ve svém době během pátku.

A tak se nelze divit, že rozloučit se s ním přišlo podle oficiálních údajů přes půl milionu lidí – podle izraelské policie bylo ale přítomných věřících podstatně více: jejich počet odhaduje dokonce na 750 tisíc! Ti všichni vyšli do ulic, kde jim nevadilo se mačkat, jen aby sledovali, jak pohřební vůz převáží rabínovo tělo na hřbitov. Dav byl tak enormní, že stačilo málo, aby došlo k neštěstí a zraněním. Zasahovat tak musel i izraelský premiér, který vyzval, aby se lidé neshlukovali a netlačili. „Pro židovský lid je to obrovská ztráta,“ vyznal se ještě ze smutku nad rabínovou smrtí na sociální síti Twitter.

Víte, že...

...izraelská populace čítá zhruba 9,4 milionu obyvatel, pohřbu se tedy účastnilo 8 procent národa? Ultraortodoxních židů je prý v populaci kolem dvanácti procent.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.