Pomoc rodinám s dětmi: Pětitisícovka už od srpna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pomoc rodinám s dětmi: Pětitisícovka už od srpna!

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (MPSV)

Vládní pětikoalice se rozhodla pomoct rodinám s dětmi v době enormního zdražování. Připravila proto mimořádný příspěvek 5000 korun za potomka. Formulář, přes který mohou rodiče žádat, se spustí 15. srpna.

Jednorázový příspěvek je určen pro rodiče s dětmi, kterým k 1. srpnu ještě nebylo 18 let. Žádat o něj mohou domácnosti s loňským hrubým příjmem do jednoho milionu korun. „Udělali jsme maximum pro to, abychom termíny zvládli v co nejkratším možném čase,“ řekl včera před novináři ministr práce Marian Jurečka (41, KDU-ČSL).

Na webu i osobně

Rodiny pobírající přídavek na dítě, dostanou od vlády pětitisícovku automaticky už v srpnu. Zbytek lidí, kteří budou mít na peníze nárok, mají přesně rok na to si o ně požádat přes formulář na webu rezortu práce – ten se spustí 15. srpna – nebo na CzechPointech. Peníze by jim pak měly dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o poskytnutí dávky.

Prostor X: Rozhovor s Marianem Jurečkou

Video se připravuje ...

I pro nenarozené

Na peníze mají dosáhnout i rodiče, jimž se potomek teprve narodí do konce letošního roku. Čerpat příspěvek mohou nejen rodiče, ale i pěstouni, manželé či partneři rodičů a vdovy či vdovci. Podle odhadů Jurečky má na příspěvek nárok zhruba 1,6 milionu dětí a stát by to mělo vyjít na 7,8 miliardy korun.

Víte, že...

...přes spuštěný elektronický formulář budou moct rodiny od 1. srpna žádat o rodičovský příspěvek? Od 1. září pak na portálu budou moct vyřídit žádost o přídavek na dítě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.