Jak se změní rodičovské příspěvky: Jen pro nově narozené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Jak se změní rodičovské příspěvky: Jen pro nově narozené!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Rodiče, kterým se děti narodí od 1. ledna 2024, dostanou od státu v rámci rodičovského příspěvku o 50 000 víc, tedy 350 000 korun. Ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) sice navrhoval zvýšení o 30 tisíc i pro děti narozené od letošního července, v kabinetu ale nepochodil...

Přidat alespoň část peněz i dětem narozeným v druhé polovině letošního roku chtěli kromě Lidovců, i někteří zástupci hnutí STAN nebo Piráti. Proti se ale postavil zbytek pětikoalice. „ODS byla v tomto směru poměrně skeptická. Skutečně to dopad na státní rozpočet nějaký má,“ bránil se premiér Petr Fiala (58, ODS), že už přidání od příštího roku je výsledek kompromisu. To však zkritizovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (59). „Zvýšit rodičovský příspěvek jen dětem narozeným po 1. lednu 2024 je extrémně nespravedlivé,“ napsala na sociální síť. A dodala, že hnutí připraví pozměňovací návrh.

Zkrácení doby čerpání

Nejde ale o jedinou novinku ze Strakovy akademie. Kabinet také zkrátil dobu, po kterou mohou rodiny příspěvek čerpat. A to nově tři roky místo původních čtyř. Podle Jurečky se to ale potřeb rodin nedotkne. „Pokud se rodič rozhodne z mnoha různých důvodů být s dítětem déle, tak bude moci i ve čtvrtém roce pečovat o dítě, ale nebude tam to pobírání rodičovského příspěvku,“ vysvětlil ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Miliardy z rozpočtu

Rodičovský příspěvek se naposledy zvýšil o 80 tisíc korun v roce 2020 na dnešních 300 tisíc korun. Dosud ho mohli rodiče čerpat po měsíčních částkách do čtyř let věku dítěte, ovšem mohli si ji vyčerpat i dříve v závislosti na sumě, kterou chtěli měsíčně dostávat. Ovšem maximálně šlo za měsíc dostat 70 procent základu výdělku. Minulý rok šlo na rodičovský příspěvek ze státní kasy necelých 33 miliard korun.

Pomoc pro samoživitelky

Ministerstvo práce s koncem zálohovaného výživného chystá novou cestu, jak samoživitelkám v případě nouze dál pomáhat. „Teď se přikláníme k variantě, že bychom šli cestou stávajících dávek sociální podpory. To znamená, že bude samoživitelkám navýšen příspěvek na bydlení o tu částku, kterou dostávaly v náhradním výživném,“ řekla Aha! mluvčí rezortu Eva Davidová. Ta také popsala, jak se náhradní výživné nyní započítává do příjmu. „Typicky má (samoživitel – pozn. red.) příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Když nedostane náhradní výživné, tak bude mít o 3000 nižší příjem, ale o 3000 jim navýšíme příspěvek na bydlení,“ vysvětlila variantu, která se zvažuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.