Těžké časy dopadly na české zaměstnance: Kde se utáhly opasky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Těžké časy dopadly na české zaměstnance: Kde se utáhly opasky?!

.
(ASUS COMPUTER Czech Republic s.r.o.)

Věci, které k životu nutně nepotřebujeme, nekupujeme. Čeští zaměstnanci kvůli vysokým cenám teď spíše pořizuji zlevněné zboží s brzkou expirací, část z nich omezila i nešvary v podobě alkoholu a tabáku. Na čem šetří nejvíce?

Své výdaje musely výrazně omezit tři čtvrtiny českých zaměstnanců. Alespoň to vyplývá z průzkumu stravenkové společnosti Up, který proběhl na konci března mezi zhruba tisícovkou lidí. Nejvíce – téměř třetina – Čechů v průzkumu hlásí, že si nejčastěji odpírají víkendový či večerní dlabanec v restauraci. Stejný podíl pak omezil návštěvy kin, divadel či jiných kulturních akcí. Mezi dalšími »oběťmi« jsou nákupy luxusního zboží či kvalitnějších potravin, dovolené nebo koníčky. To mnohem méně omezili Češi spotřebu alkoholu a cigaret – podle průzkumu takových byla jen desetina. Tři procenta pak hlásí, že se jejich výdaje naopak ještě zvýšily, u 23 % pracovníků se žádné utahování opasků vůbec nekonalo.

Málo výkonní

Podle šéfa společnosti Up Stéphana Nicolettiho příliš šetřiví zaměstnanci nejen riskují své zdraví, ale své firmě rovněž nedávají tolik, kolik by mohli. „Úspory zejména na zdravých potravinách a na stravování se v restauracích s sebou přinášejí strádání po fyzické, ale i psychické stránce,“ říká Nicoletti. Odvolává se přitom na americkou studii z roku 2012 zkoumající vliv stravy na produktivitu pracovníků. „Zaměstnanci, kteří jedí nezdravou stravu, mají dokonce o 66 % nižší produktivitu během pracovní doby. Přitom právě současná doba nezdravému stravování nahrává,“ dodává.

Přijdou o benefity?

Pokud navíc projde vládní úsporný balíček, který v současné podobě počítá s osekáním zaměstnaneckých benefitů, na zdraví zaměstnanců to nijak nepřidá. „V případě zrušení daňového osvobození volnočasových benefitů pro zaměstnance by 94 procent firem jejich poskytování zrušilo, nebo výrazně omezilo. Opatření by se tak dotklo milionů pracovníků a mělo by negativní dopad na státní rozpočet,“ upozornila nedávno také Unie zaměstnaneckých svazů ČR. Problém by také byl, pokud by vláda zrušila příspěvky na jídlo. „Zrušení stravenek ovlivní více než tři čtvrtiny českých zaměstnanců, hostů restaurací. Takže facka nejen hostům, ale zároveň i hospodám,“ sdělil Aha! Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Víte, že...

...zatímco ještě v březnu dosahovala meziroční míra inflace 15 %, v dubnu klesla na 12,7 %? Tahounem byly stále ceny bydlení, paliv a potravin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.